Le Courrier de la Meuse

Le Courrier de la Meuse, Journal quotidien, religieux, politique, commercial et littéraire (Nederlands: De Maaskoerier, godsdienstig, politiek, commercieel en letterkundig dagblad) was een Franstalige krant te Maastricht die voor het eerst verscheen in 1851 en toen werd uitgegeven door Van Osch-America. In 1854 fuseerde het blad met de eveneens Franstalige Journal du Limbourg (Nederlands: Limburgs dagblad) en veranderde de titel in: Courrier de la Meuse, le Journal du Limbourg. In 1891 hield het blad op te bestaan. Daarmee verdween de laatste Franstalige krant uit Nederland.

In Maastricht verschenen in de negentiende eeuw meerdere Franstalige dagbladen, omdat nog veel inwoners in gegoede en middenstandskringen Frans lazen en spraken. De plaatselijke, conservatief-liberale burgemeester Pyls was omstreeks 1860 de drijvende kracht achter de schermen bij de Courrier de la Meuse, die daarom ook wel de 'Moniteur Pyls' werd genoemd.[noot 1] Tussen 1860 en 1870 voerde Pyls een venijnige politieke pennenstrijd met de eveneens Franstalige, van 1864-1877 verschijnende L'Ami du Limbourg, (Nederlands: De Vriend van Limburg), de spreekbuis van zijn politieke tegenstander Petrus Regout. In die jaren werd de Maastrichtse Courrier uitgegeven door Charles (Karel) Louis Hubert Hollman-Rutten (1813-1882).[noot 2] Na diens overlijden verloor Pyls zijn greep op het dagblad. Van conservatief-liberaal werd het toen conservatief-reactionair.

De Maastrichtse Courrier de la Meuse hield het vol tot 1891 en werd toen opgevolgd door het Nederlandstalige dagblad Ons Zuiden. De krant mag niet worden verward met de Belgische Courrier de la Meuse, een gelijknamige uitgave die vanaf 1821 in Luik verscheen en werd uitgegeven door de classicus en filosoof Pierre Kersten (1789-1865).[1] [noot 3]

In de Maastrichtse Courrier de la Meuse stonden onder meer bijdragen van de dichter Antoine Joseph Théodore Auguste Clavareau.

Bronnen

  • P.J.H. Ubachs en I.M.H. Evers (2005), Historische Encyclopedie Maastricht. Zutphen, ISBN 90-5730-399-X

Noten

  1. Moniteur is van oudsher de titel van het Franse en het Franstalig-Belgische staatsblad.
  2. Holman was gehuwd met M.E. H.Th. Rutten. De combinatie van de eigen achternaam met die van een echtgenote kwam in het negentiende-eeuwse Maastricht vaak voor. Het was de enige mogelijkheid bij kinderrijke families en vaak bijna dezelfde voornamen de verschillende familietakken uit elkaar te houden.
  3. Kersten was de schoonvader van Hubert Edouard Thomas Regout.

Referenties

  1. Ubachs/Evers (2005), p. 134: 'Courrier de la Meuse' (deels incorrect); p. 276: 'Kersten, Pierre'.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.