S33-trein Antwerpen-Centraal - Mol

De S33-trein van Antwerpen-Centraal naar Mol (en omgekeerd) is een lokale stoptrein die rijdt op spoorlijn 15 en de stad Antwerpen verbindt met de Kempen. Deze trein stopt in de stations van Antwerpen-Centraal, Antwerpen-Berchem, Mortsel, Boechout, Lier, Kessel, Nijlen, Bouwel, Wolfstee, Herentals, Olen, Geel en Mol. De spoorlijn is tussen Herentals en Mol inmiddels van een bovenleiding voorzien.

S33-trein Antwerpen-Centraal - Mol
Antwerpen-Centraal
Antwerpen-Berchem
Mortsel
Boechout
Lier
Kessel
Nijlen
Bouwel
Wolfstee
Herentals
Olen
Geel
Mol

De trein heeft als hoofdtaak de mensen van de kleinere stations van de kempen dagelijks (op weekdagen) van en naar hun werk te brengen in Antwerpen. Ondanks de kleine stations zorgen deze gemeenten wel voor een aanzienlijk aantal reizigers. Tijdens het weekend rijdt deze trein niet.

Geschiedenis

Deze trein werd tijdens de jaren 2000 ingevoerd als aanvulling voor de Inter Regio (IR)-trein naar en van Antwerpen-Centraal van en naar Neerpelt of Hasselt. Tot juni 2009 volgde de trein het oorspronkelijke traject maar daarna werd deze trein opgesplitst in twee aparte treinen die respectievelijk tussen Mol en Herentals enerzijds en tussen Herentals en Antwerpen-Centraal anderzijds reden. Dit leidde tot een noodzakelijke overstap in Herentals om de verbinding tussen de twee te maken. Sinds 11 maart 2013 zijn beiden treinen weer samengevoegd zodat een overstap niet meer nodig is. Tot 2018 ging deze treinverbinding door onder de naam L-trein. Sinds 2018 is deze trein opgenomen in het voorstadsnet van Antwerpen, waardoor deze de benaming S-trein kreeg.

Praktische zaken

Aangezien tussen Herentals en Mol de spoorlijn niet is voorzien van een bovenleiding wordt op deze rit gebruikgemaakt van dieseltreinen. Het betreft het type MW41 die sinds 2001 werd ingevoerd op deze lijn. De MW41 is uitermate geschikt voor deze taak van lokale trein vanwege zijn sterk optrek- en afremvermogen. Nog opvallende eigenschappen van deze trein zijn het lage aantal deuren en de zeer beperkte hoeveelheid eerste klas zitplaatsen. Bovendien zijn de eerste -en tweede klas ruimtes zeer moeilijk van elkaar te onderscheiden wat vaak voor verwarring zorgt onder de reizigers. Tijdens de spits worden zes rijtuigen ingezet om de passagiers te vervoeren. Op de kalmere uren zijn dit er slechts twee. In elke station wordt het stop-en-go principe gehanteerd: de treinen stoppen, laden en lossen passagiers, en gaan dan meteen weer op pad. Tot december 2014 was Herentals een uitzondering. Hier Hield de trein elf minuten halt om voorrang te verlenen aan de IR-trein Turnhout-Antwerpen (en omgekeerd). Sinds december 2014 neemt het volledige traject Mol - Antwerpen-Centraal 68 minuten in beslag. In de richting van Antwerpen vertrekt de trein in Mol gewoonlijk om 27 minuten na het uur (de vroegste om 5u27, de laatste om 20u27). In de andere richting is het vertrek in Antwerpen-Centraal voorzien om 25 minuten na het uur (de vroegste om 6u25, de laatste om 21u25) In tegenstelling tot elektrische treinen zijn deze dieseltreinen minder gevoelig aan het winterweer aangezien zij onafhankelijk zijn van de toestand van de bovenleiding. Mede hierdoor worden vertragingen veroorzaakt door slechte weersomstandigheden op deze trein beperkt. Vanaf 13 december 2015 wordt de dienstregeling weer lichtjes aangepast. Verder wordt deze dienst vanaf dan, omdat de elektrificatiewerken afgelopen zijn, gereden door de Desiro ML-treinstellen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.