Krijgsbaantunnel

De Krijgsbaantunnel is een tunnel in de Belgische stad Antwerpen en loopt onder de veiligheidszone op het einde van de startbaan van de Internationale Luchthaven Antwerpen en maakt deel uit van de R11 (België), een ringweg in het zuidoosten rond Antwerpen die plaatselijk ook Krijgsbaan heet. Voor de bouw van de tunnel werd het verkeer stilgelegd wanneer er een vliegtuig ging landen of opstijgen, nu ondervindt het wegverkeer geen hinder meer van de luchthaven. Met de bouw van de tunnel werd ook de veiligheid voor fietsers verhoogd. De bouw van de tunnel en de heraanleg van de toegangswegen en fietspaden rond de luchthaven heeft in totaal 54 miljoen euro gekost. Op 21 november 2015 hielden de hulpdiensten een rampoefening in de tunnel en op 13 december 2015 werd de tunnel officieel geopend door minister van mobiliteit en openbare werken Ben Weyts. Op 14 december werd de tunnel voor het verkeer opengesteld.

Krijgsbaantunnel
Algemene gegevens
LocatieDeurne, Antwerpen
Coördinaten51° 11 NB, 4° 28 OL
Gaat onderLuchthaven Antwerpen
Lengte totaal420 meter
Rijstroken1+1
Bouw
Opening14 december 2015
Gebruik
WegKrijgsbaan, R11

Portaal    Verkeer & Vervoer

Veiligheidszone

De bouw van de tunnel was noodzakelijk om aan de regels van de ICAO te voldoen. Die schrijven voor dat er rond de landingsbaan een Runway end Safety Area (RESA) moet zijn waarin zich geen obstakels bevinden. Deze zone moet minstens 90 meter lang zijn en voor luchthavens waar vliegtuigen opstijgen die minimum tussen 1200 en 1800 meter nodig hebben om op te stijgen beveelt de ICAO een RESA van minstens 240 meter aan.

R11bis

In het Masterplan 2020 voor de mobiliteit rond Antwerpen -waar ook de Oosterweelverbinding deel van uitmaakt- werd een ondertunneling van de R11 voorzien bedoeld als 'grote Ring' rond Antwerpen, de R11bis. Bij het ontwerpen van de Krijgsbaantunnel werd hier rekening mee genomen zodat de R11bis-tunnel onder de Krijgsbaantunnel kan lopen. De plannen voor de R11bis zijn inmiddels afgevoerd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.