Kozhikode (stad)

Kozhikode, voorheen ook Calicoet of Calicut, is een kuststad en gemeente in de Indiase staat Kerala. Het is de op twee na grootste stad van Kerala en de hoofdstad van het gelijknamige district Kozhikode. In 2001 had de gemeente 436.527 inwoners en het stedelijke gebied 880.168.[1]

Kozhikode
Stad in India

Situering
StaatKerala
DistrictKozhikode
Coördinaten11° 15 NB, 75° 47 OL
Algemeen
Inwoners (2001[1])436.527
Hoogte1 m
Overig
Netnummer(s)495
Foto's
Kozhikode in 1572
Portaal    India

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Kozhikode al een belangrijk centrum in de specerijenhandel. In de veertiende eeuw werd de stad onder meer bezocht door de Marokkaanse reiziger Ibn Battuta en door de Chinese admiraal Zheng He.

In 1488 bezocht de Portugees Pêro da Covilhã over land de stad en op 20 mei 1498 arriveerden de schepen van bekende Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama in het 15 km noordelijker gelegen Kappad. Onderhandelingen met de samorijn van Kozhikode liepen soms echter uit op geweld en pogingen om een handelsakkoord te sluiten werden tegengewerkt door de hier handeldrijvende Arabieren. Hij keerde in 1499 terug met een vracht specerijen.

De eerste Europese factorij in Kozhikode werd gevestigd door de Portugees Pedro Álvares Cabral, die daarmee de grondslag legde voor het eerste Europese koloniale imperium in de Oost. Zijn nederzetting werd op aandringen van Arabische handelaren aangevallen. In reactie hierop werd Da Gama in 1502 naar Kozhikode gezonden. Zijn vloot van 25 schepen was goedgebouwd en zwaar bewapend, waardoor de aanval een succes werd.[2] In 1510 werd de stad verwoest door Afonso d'Albuquerque.

De stad is beschreven door Jan Huygen van Linschoten in 1596 en is aangedaan door Pieter Willemsz. Verhoeff en Pieter van den Broecke. In 1616 hadden ook de Engelsen er een handelspost. In 1789 is de stad veroverd door Tippo Sahib en verwoest. In 1792 kwam de stad in handen van de Engelsen.

Kozhikode Mavoor Road Bus Stand
Zie de categorie Kozhikode van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.