Kopidodon

Kopidodon is een uitgestorven boombewonend zoogdier. Dit dier leefde tijdens in het Midden-Eoceen (circa 47 miljoen geleden) in wat nu Duitsland is. Fossielen van Kopidodon zijn gevonden in Grube Messel.

Kopidodon
Fossiel voorkomen: Ypresien-Lutetien
(~ 47 Ma)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Geslacht
Kopidodon
Fossiel uit Senckenberg
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Kopidodon was ongeveer een meter lang. De bouw van de poten, voeten en klauwen wijzen erop dat dit zoogdier een boombewoner was. Gefossileerde maaginhoud en de tanden geven aan dat Kopidodon zich voedde met zachte planten en vruchten. Verder blijkt uit de fossielen dat er bij Kopidodon sprake was van geslachtsverschillen: de mannelijke dieren hadden grotere hoektanden dan de vrouwtjes. Deze "sabeltanden" speelden vermoedelijk een rol bij de balts en bij het imponeren van rivalen.

Het is een dier met een vrij uitzonderlijke combinatie van kenmerken, kiezen als een planteneter maar hoektanden die op slagtanden lijken. Vandaag de dag komt deze combinatie voor bij het muskushert.

De classificatie van Kopidodon is omstreden. Door sommige wetenschappers wordt dit dier ingedeeld bij de familie Arctocyonidae van de orde Condylarthra, terwijl andere wetenschappers menen dat Kopidodon samen met verwante soorten tot een enige familie Paroxyclaenidae binnen de Cimolesta behoort.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.