Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) is de vereniging voor de lichte luchtvaart. De KNVvL staat bekend als landelijke organisatie voor luchtsporten.

Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart
SportAerobatics
Algemene Luchtvaart Afdeling (ALA)
Ballonvaren
Deltavliegen
Drones
Gemotoriseerd vliegen
Historische Luchtvaart
International Air Cadet Exchange (IACE)
Luchtvaartkennis
Luchtvaartwetenschap
Modelvliegsport
Parachutespringen
Paramotorvliegen
Schermvliegen
Zweefvliegen
Land Nederland
Algemene gegevens
VoorzitterRonald Schnitker
Oprichtingsjaar1907
Structuur
WereldbondFédération Aéronautique Internationale
Europese bondEurope Air Sports
Olympisch comitéNOC*NSF
Website
Portaal    Sport

Historie

De KNVvL is opgericht op 19 oktober 1907 als Vereeniging ter Bevordering van de Luchtscheepvaart, onder meer door Johan Hendrik Ram, Alfred Rambaldo, W.H. Schukking en Henk Walaardt Sacré. Kolonel C.J. Snijders werd de eerste voorzitter. Al heel gauw werd de vereniging hernoemd in Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (NVvL). De eerste aanschaf was de ballon "Rotterdam" en het aantrekken van de gebrevetteerde ballonvaarder kapitein der genie P.J. Post van der Steur. Nadat men eerst in 1908 een Nederlandstalig aanhangsel meegaf bij het Belgische blad La Conquête de l'Air van de Belgische luchtvaartvereniging, ging men in 1909 over tot het uitgeven van een eigen blad Het Luchtschip wat enkele maanden later alweer werd herdoopt in De Luchtvaart. Eveneens sloot men zich in 1909 aan bij de Franse overkoepelende organisatie FAI. Vanaf 14 november 1912 mocht men het predicaat Koninklijk voeren.

De oprichting van deze vereniging wordt algemeen beschouwd als het begin van de ontwikkeling van de militaire en burgerluchtvaart in Nederland. (Bron: Starink, D. (2013). De jonge jaren van de luchtmacht: Het luchtwapen in het Nederlandse leger 1913-1939). In 1918 was het toenmalige bestuur ervan overtuigd dat er in het naoorlogse Europa behoefte zou zijn aan snelvervoer door de lucht. Besloten werd een Commissie voor het Luchtverkeer in het leven te roepen, die zich een beeld moest vormen van de mogelijkheden voor burgerluchtverkeer vanuit Nederland. Vier prominente verenigingsleden: professor Ewoud van Everdingen van het KNMI, kapitein-vlieger Frans van Heyst, KNVvL-secretaris jonkheer Isaäc Lambertus Cremer van den Berch van Heemstede en de Amsterdamse ballonvaarder bankier Edgar Fuld, namen het onderzoek naar de mogelijkheden voor Nederlands initiatief ten aanzien van het instellen van internationale luchtsportdiensten op zich. Op 1 juni 1919 waren de vier commissieleden zover dat ze hun bevindingen konden samenvatten in een rapport voor minister Adriaan König van Waterstaat. Het rapport van de KNVvL-commissie viel in goede aarde hetgeen op 7 oktober 1919 resulteerde in de oprichting van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën, de huidige KLM.[1]

De KNVvL is tegenwoordig de belangenbehartiger en het expertisecentrum van luchtsporten in Nederland. De KNVvL is als sportbond aangesloten bij het NOC*NSF en de Fédération Aéronautique Internationale.

Afdelingen

De KNVvL heeft voor de luchtsporten en luchtvaartliefhebbers verschillende afdelingen. Ze onderscheiden de vliegende afdelingen en de niet-vliegende afdelingen.

Vliegende afdelingen:

Niet-vliegende afdelingen:

  • Algemene Luchtvaart afdeling (ALA)
  • International Air Cadet Exchange (IACE)
  • Luchtvaartkennis
  • Luchtvaartwetenschappen

Beschermheren en ereleden

Beschermheren /-vrouwe HKH Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de KNVvL. Daarvoor was ZKH Prins Bernhard tot zijn dood (overleden op 1 december 2004) beschermheer en erevoorzitter van de KNVvL. Hij volgde ZKH Prins Hendrik op, die vanaf de beginjaren van de toen nog jonge KNVvL beschermheer was.

Ereleden

Nini Boesman (overleden op 3 juni 2009) werd geëerd vanwege haar pioniersrol in de wereld van de ballonvaart; zij voer over de Alpen, de Noordpool en de Atlantische Oceaan.

René de Monchy (overleden 31 augustus 2011) is medegrondlegger van de Rotterdamse Aëroclub, van waaruit veel activiteiten in de civiele luchtvaart zijn begonnen. René was zeer actief binnen de KNVvL en binnen de Fédération Aeronautique Internationale. Hij wordt gezien als een van de stuwende krachten achter de internationale luchtsport. Van de FAI ontving de heer de Monchy de hoogste onderscheiding.

De heer Ir. D.L. Asjes was voorzitter van de KNVvL in de zestiger jaren. Hij was oorlogsvlieger in Nederlands Indië en tevens drager van de Militaire Willemsorde.

De heer Ir. C.W.A. Oyens, een man die de zweefvliegsport op de kaart heeft gezet. Hij ontwierp de beroemde Pander-zweefvliegtuigen. Deze vliegtuigen van Nederlandse origine hebben veel betekend voor de Nederlandse luchtsport.

Flip Koetsier heeft als afdelingsvoorzitter de afdeling Zeilvliegen (tegenwoordig Deltavliegen) gemaakt tot wat het nu is. Daarbij bleek zijn grote betrokkenheid bij de vereniging. Het wel en wee van de vereniging is het altijd erg aan het hart gegaan. Hij was tevens 20 jaar actief in de Commission Internationale de Vol Libre, waarvan 5 jaar als president. Daarnaast heeft hij al vele keren ge-Marshalled bij diverse internationale FAI-wedstrijden. Het is Flips Koetsier zijn verdienste dat het Nederlands Kampioenschap een open wedstrijd is geworden. De Dutch Open worden graag bezocht door buitenlandse gasten, en hebben ook in die kringen een zeer goede reputatie.

Astronaut André Kuipers heeft op maandag 17 december het erelidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart ontvangen. In de sfeervolle zaal van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in Amsterdam benadrukte KNVvL voorzitter Frits Brink de buitengewone bijdrage die André Kuipers op wetenschappelijk gebied levert aan de lucht- en ruimtevaart en de belangstelling die hij heeft gecreëerd bij jonge mensen in Nederland. Ook na de uitreiking nam hij volop de tijd om alle vragen van onze junior leden te beantwoorden. Met de benoeming van André Kuipers tot erelid ziet de KNVvL een geweldige stimulans voor met name de jeugd ten einde de lucht- en ruimtevaart als motor voor de industriële ontwikkelingen in ons land te erkennen.

Voorzittershistorie

De KNVvL heeft in haar rijke geschiedenis vele roemrijke voorzitters gehad. Onderstaand een overzicht vanaf de oprichting in 1907.

VanTotVoorzitter
19071910Kol. C.J. Snijders
19101914Kol. W.H. van Terwisga
19141920H. Colijn
19201925Jhr. H. Loudon
19251936Ir. J.F. de Vogel
19361940Ir. J.E.F. de Kok
19401942Dr. Ir. M.H. Damme
19421945Geen hoofdbestuur
19451950Dr. Ir. M.H. Damme
19501963C. Kolff
19631966Lt. Gen. b.d. H. Schaper
19661968Ir. D.L. Asjes
19681969Lt. Gen. b.d. H. Schaper
19691973Gen. b.d. H.P. Zielstra
19731974Ir. J. Luymes
19741982P.Ch. Vogely
19821986Res. Gen. A.J.W. Wijting
19901994Kol. b.d. J.J. Françoys
19941999Cdra. S.A. Netto
19992007Gen. Maj. b.d. C.J. van den Burg
20072009KTZT b.d. Ir. Chr. Borra
20092015F. Brink
2015hedenMr. dr. R.M. Schnitker
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.