Koninklijke Nederlandsche Studenten Roeibond

De Koninklijke Nederlandsche Studenten Roei Bond, kortweg K.N.S.R.B., is in 1883 als Nederlandschen Studentenroeibond (N.S.R.B.) opgericht voor het organiseren van de Varsity; een roeiwedstrijd tussen de studentenroeiverenigingen Njord, Laga en Triton. In het bestuur van de N.S.R.B. zaten bestuurders van deze drie verenigingen. In de jaren daarna traden ook Nereus en Aegir toe tot de K.N.S.R.B. Samen organiseerden zij tot aan 1940 ieder jaar een wedstrijd.

Geschiedenis

Tijdens de oorlog werden alle vijf de roeiverenigingen gesloten. Leden van de verenigingen traden toe tot het verzet. Bekende voorbeelden van leden die in het verzet actief werden zijn Erik Hazelhoff Roelfzema en Ernst de Jonge. Net als de laatste, kwamen veel leden van de vijf toentertijd aangesloten verenigingen om het leven in het verzet. Mede door de verdienste van deze mensen is na de oorlog het Predicaat Koninklijk aan de vereniging verleend.

In de jaren zestig veranderde de positie van de K.N.S.R.B. toen de studentencorpora zich openbraken en de roeionderverenigingen verzelfstandigden. Ook ontstonden er in de steden andere studentenroeiverenigingen die niet aan een Corps waren gelieerd. Deze laatsten werden niet als lid van de K.N.S.R.B. toegelaten.

Deze verenigingen hebben zich aangesloten bij de Nederlandse Studenten Roeifederatie (N.S.R.F.), welke mede voor dit doel door de K.N.S.R.B. is opgericht. Ook de bij de K.N.S.R.B. aangesloten verenigingen zijn lid van de N.S.R.F.

Anno 2019 richt de K.N.S.R.B. zich nog steeds primair op de organisatie van de Varsity. Daarnaast wordt voor alle roeiverenigingen in Nederland het Sprintklassement georganiseerd en wordt er een uitzending naar het buitenland gefaciliteerd. Tevens vervult de K.N.S.R.B. een rol als sportbond c.q. overlegorgaan voor de zeven aangesloten verenigingen. Sinds 2011 is de K.N.S.R.B. medeorganisator van een boord-aan-boordwedstrijd voor verenigingsachten op de rivier De Amstel: de Amstelbeker, samen met de KARZV De Hoop.

De eerste Varsity

In 1874 werd in Leiden de eerste studentenroeivereniging van Nederland, Njord, opgericht en in 1876 volgde in Delft met 'Laga'. In 1878 werd op voorstel van het Leidse Njord de eerste studentenroeiwedstrijd gehouden, Varsity genaamd. Op het Galgewater werd tegen Laga uit Delft de eerste race met een lengte van 3200 meter verroeid. Deze eerste Varsity eindigde in een overwinning voor de studenten uit Delft. De initiatiefnemers hadden voor ogen een jaarlijks weerkerend festijn te organiseren, naar voorbeeld van de al jarenlange bestaande race tussen de roeiploegen van Oxford en Cambridge op de Theems in Londen. Het roeien geschiedde niet in een lange rechte baan: er waren twee keerboeien in de baan gelegd. De boten waren destijds 'inrigged', een type boot dat wel overeenkomst vertoont met vissersbootjes. De bankjes konden niet glijden, ze zaten vast.

De volgende Varsity werd in 1880 gevaren, weer in Leiden en weer tussen Leiden en Delft. Beide ploegen voeren in nieuwe boten, ditmaal met glijbankjes. De geschiedenis wil, en waarom zou het anders zijn, dat Leiden zijn bankjes had vastgezet omdat de roeiers volgens hun coach zo beter roeiden. Het hielp niet, Delft won weer. Inmiddels was in Utrecht de vereniging Triton geboren en zo deden er in 1882 dus drie ploegen mee aan de Varsity. Het roeiwater was wederom te Leiden en eindelijk won Njord.

Nadat R.S.V.U. Okeanos de varsity (met de oude vier) had gewonnen in 1989, werd later gevraagd of Okeanos lid wilde worden van de K.N.S.R.B. Echter weigerde Okeanos dit, omdat het tot op de dag van vandaag excuses van de corporale studentenroeiverenigingen wil voor de uit de hand gelopen kroegjool aansluitend aan de oude vier varsity overwinning. Hierbij werd de locatie in de brand gestoken en raakte politie agenten gewond.

Leden K.N.S.R.B.

Thans zijn lid de verenigingen:

  • K.S.R.V. "Njord", uit Leiden
  • D.S.R.V "Laga", uit Delft
  • U.S.R. "Triton", uit Utrecht
  • A.S.R. "Nereus", uit Amsterdam
  • G.S.R. "Aegir", uit Groningen
  • W.S.R. "Argo", uit Wageningen
  • A.R.S.R. "Skadi", uit Rotterdam

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.