Koninklijk Observatorium van Greenwich

Het Koninklijk Observatorium van Greenwich (Engels: Royal Observatory, Greenwich) is een observatorium (sterrenwacht) op een heuvel in het Londense stadsdeel Greenwich en is het meest bekend als ijkpunt van de meridiaan van Greenwich. Deze meridiaan loopt midden door het gebouw, een feit dat wordt aangeduid door een grasstrook over het naburige plein, en sinds 2000 ook door een krachtige groene laser die over Londen en Essex schijnt.

Royal Observatory, Greenwich

Het observatorium werd in 1675 gesticht door Koning Karel II van Engeland. Het oorspronkelijke gebouw, dat medio 1676 geopend werd, is ontworpen door Sir Christopher Wren, en was het eerste speciaal gebouwd wetenschappelijk onderzoeksstation in Groot-Brittanniƫ.

In 1948 verhuisde het instituut naar het kasteel van Herstmonceux, bij Hailsham in East Sussex, op zoek naar een meer heldere hemel. De Isaac Newton-telescoop werd daar gebouwd in 1967. In 1990 verhuisden alle activiteiten van het instituut naar Cambridge en werd uiteindelijk in 1998 gesloten.

Wel valt nog altijd een tijdbal elke dag om exact 1 uur 's middags. Dit gebruik werd bedacht in 1833 door de astronoom John Pond. Het gebouw is nu een museum van astronomische instrumenten en navigatiehulpmiddelen.

Zie de categorie Royal Observatory, Greenwich van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.