Kollo

Kollo SiC is de naam van een bedrijf dat gevestigd is aan de Kloosterlaan 11-13 te Farmsum bij Delfzijl. Het hoofdkantoor bevindt zich te Appingedam.

Geschiedenis

Het bedrijf is ontstaan in de jaren 70 van de 20e eeuw en produceert siliciumcarbide (SiC).

Oorspronkelijk heette het Elektroschmelzwerk Delfzijl (ESD) en het heeft diverse eigenaren gekend. Zo was het tot 1999 eigendom van Hoechst, tot 2001 van Wacker Chemie en daarna van het eveneens Duitse bedrijf ESK-SiC dat vestigingen heeft in Frechen en Grefrath. In 2004 werd het bedrijf verkocht aan de voormalige directeur Frans Schmölzer, waarna het verderging als Kollo SiC.

Het bedrijf telt ongeveer 100 werknemers en produceert ongeveer 65 kton SiC per jaar. Daar de wereldproductie op 700 kton/jaar ligt volgt hieruit dat Kollo een van de grootste producenten ter wereld is. Grondstoffen zijn zilverzand en petroleumcokes. Deze worden gemengd en op een berg gestort, waardoorheen een spoor van grafiet voert. Hierdoor wordt elektrische stroom geleid, waarmee het siliciumcarbide wordt gevormd. Uit 3000 ton mengsel ontstaat 250 ton SiC en 500 ton reactiegassen die in de eigen energiecentrale worden verstookt.

Herhaaldelijk was het bedrijf onderwerp van kritiek van milieubewegingen, daar – weliswaar kleine hoeveelheden – zwavelwaterstof vrijkwamen die echter goed te ruiken zijn. De uitstoot van zwaveldioxide is na de realisatie van een ontzwavelingsinstallatie in rond 1996 sterk verminderd.

In 2009 waren er plannen voor een nieuwe verwerkingsfabriek die hoogwaardige SiC-korrels en -poeders vervaardigt. Dit projekt is echter afgeblazen.

Toepassingen

Siliciumcarbide wordt gebruikt als

  • Slijpmiddel
  • Bestanddeel van vuurvast materiaal
  • Toeslag in de (giet-)ijzer- en staalindustrie.

Gezondheid

Siliciumcarbide (vezels) is door de gezondheidsraad aangemerkt als kankerverwekkend (categorie 1A) zie ook: http://www.gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/gezonde-arbeidsomstandigheden/siliciumcarbide-0

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.