Kleurdiamant

Kleurdiamanten, soms aangeduid met de Engelse term Fancy Color Diamonds zijn bij het grote publiek veel minder bekend dan de "witte" diamanten. Kleurdiamaneten komen in de natuur veel minder voor en zijn doorgaans kostbaarder. Marketing van kleurdiamanten vindt echter minder plaats, hetgeen de bekendheid bij het publiek niet ten goede komt. Oorzaak hiervoor is dat het voornaamste diamantkartel, de "DTC" (Diamond Trading Company, de marketingtak van De Beers) er alle belang bij heeft om vooral de verkoop van hun gangbare "witte" diamant te stimuleren.

De Hope Diamant, 45,52 karaat (9,104 gram), Fancy Dark Grayish-Blue

Kleuren

Diamant komt voor in de basiskleuren geel, bruin, zwart, roze, oranje, groen, blauw, rood (gerangschikt op volgorde van voorkomendheid, van veelvoorkomend tot zeldzaam).

  • De gele kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van stikstofatomen in het koolstofrooster waaruit de diamant is opgebouwd. De intensiteit wordt bepaald door de concentratie stikstofatomen.
  • Bruin heeft te maken met de vervorming van het kristalrooster ten gevolge van enorme druk waaraan de diamant heeft blootgestaan tijdens het ontstaansproces.
  • Een zwarte diamant kan op twee verschillende manieren ontstaan. Het is mogelijk dat de steen onzuiverheden bevat die dusdanig veel worden gereflecteerd dat hij geen licht meer doorlaat. Een andere mogelijkheid is dat de steen langdurig bestraald geweest is door een natuurlijke radioactieve bron.
  • Ook bij roze hier heeft de steen een vervormd kristalrooster ten gevolge van druk.
  • Oranje diamanten zijn het gevolg van een combinatie van stikstofatomen en kristalroostervervorming.
  • Het groen in een diamant komt voort uit radioactiviteit waaraan de steen is blootgesteld in de natuur.
  • Net zoals bij geel houdt de kleur blauw verband met de aanwezigheid van "vreemde" atomen. In dit geval gaat het dan om Booratomen.
  • Rood is de vorm van een vervormd kristalrooster ten gevolge van druk.

Kleurbepaling en certificatie

Het kopen van een kleurdiamant is niet eenvoudig. Doorgaans wordt een kleurdiamant gekocht tezamen met een certificaat om de echtheid en de herkomst te garanderen. Er bestaan verschillende instanties in de wereld die zich bezighouden met het certifiëren van diamanten. Voor kleurdiamanten wordt is Gemological Institute of America (GIA) de autoriteit op het gebied van certifiëren. Zij onderwerpen de goederen aan chemische, spectroscopische en fotoscopische tests om de kleur van de steen te bepalen. Hierbij wordt eerst de basiskleur bepaald. Vervolgens gaat men kijken of er een "storende" kleur aanwezig is in de steen. Ten slotte wordt de intensiteit van de kleur bepaald.

Indeling van intensiteit

De intensiteit is een van de belangrijkste aspecten voor het bepalen van de prijs van de kleurdiamant. Des te intenser de kleur, des te zeldzamer de steen. Er zijn zes gradaties in intensiteit (van licht tot intens): light, geen expliciete intensiteitsaanduiding, intense, deep, vivid, en dark.

Uiteindelijk kan de naam van de diamant worden vastgesteld; dit gebeurt in het Engels, waarbij de volgorde "Fancy" "mate van intensiteit" "storende kleur" "basiskleur" gehanteerd wordt. Een voorbeeld is "Fancy intense brownish yellow", voor een diamant met een gele basiskleur, een bruine verstoring en een intensiteit van de derde gradatie.

Deze benaming heeft een erg belangrijke impact op de prijs van de steen.

Recente gebeurtenissen rond kleurdiamant

Op de editie 2010 van Jumping Antwerpen werd een juweel verloot ten voordele van de Make-A-Wish foundation met een oranje diamant, afkomstig van diamantair/juwelier David Menez. Het juweel zelf werd ontworpen in opdracht van het Consulaat-Generaal van Nederland door Raoul Vreeke, die de ontwerpwedstrijd won. In november 2013 werd een oranje diamant van 14 karaat geveild voor 26 miljoen euro bij Christie's.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.