Klapvoet

Een klapvoet[1] treedt op als de voorvoet niet goed kan worden opgetild. De voet kan niet normaal worden afgewikkeld en ploft bij het neerzetten vaak hoorbaar op de grond.

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

De klapvoet ontstaat door zwakte van de voetheffers (m. extensor hallucis longus en brevis, m. extensor digitorum longus en brevis en m. tibialis anterior). Deze spieren zorgen respectievelijk voor het heffen van de grote teen, de overige tenen en de gehele voet. De teenheffers (extensoren) helpen ook mee bij de dorsaalflexie (heffen voet) in de enkel.

De klapvoet kan ontstaan door compressieneuropathie van de zenuwwortel L5 zoals bij een hernia nuclei pulposi, maar ook door compressie van de nervus peroneus, bijvoorbeeld door langdurig met de benen over elkaar te zitten. Een klapvoet kan ook een symptoom zijn van chronische idiopathische axonale polyneuropathie, als daardoor de motorische zenuwvezels zijn aangetast. Tevens kan de zogenaamde hanentred optreden: hierbij wordt ter compensatie de knie hoger opgetild dan normaal om te voorkomen dat de voet over de grond sleept ten gevolge van de voethefferszwakte.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.