Kitty Kielland

Kitty Lange Kielland (Stavanger, 8 oktober 1843 - Kristiania, 1 oktober 1914) was een Noors kunstschilderes. Ze werd vooral bekend door haar realistische landschappen.

Kitty Kielland
Kitty Kielland, portret door Harriet Backer.
Persoonsgegevens
Volledige naamKitty Lange Kielland
Geboren8 oktober 1843
Overleden1 oktober 1914
Geboorteland Noorwegen
NationaliteitNoors
Oriënterende gegevens
Stijl(en)realistische landschappen
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven en werk

Kitty Kielland werd geboren in een welvarende koopmansfamilie en een kunstminnend milieu. Ze was de oudere zus van schrijver Alexander Kielland en dus tante van diens dochter Beate Kielland, vrouw van schrijver Vilhelm Krag. Pas op haar dertigste, in 1873, kreeg ze -als vrouw- toestemming om een serieuze artistieke opleiding te gaan volgen, Ze ging naar Karlsruhe en trad daar in de leer bij Hans Fredrik Gude, die haar opleidde in de realistische landschapsschilderkunst. In 1875 ging ze naar München, waar ze aansloot bij een kleine kolonie Noorse kunstschilders en waar haar landgenoot Eilif Peterssen een tijd lang als haar leermeester optrad.

In 1876 keerde Kielland terug naar Noorwegen en vestigde zich in Jæren, waar ze typisch Noorse, verlaten landschappen schilderde, vaak in een sombere sfeer. In 1879 verhuisde ze naar Parijs, samen met een aantal andere Noorse kunstenaars. Daar werd ze geïnspireerd door landschapsschilder Léon Germain Pelouse en kregen haar werken meer lichtheid en een meer romantische stijl. In 1889 keerde ze definitief terug naar haar vaderland, waar haar late werk sterk beïnvloed zou worden door J.F. Willumsen.

Kielland stond ook bekend als een voorvechtster van vrouwenrechten, meer in het bijzonder ook in de kunst. Na de eeuwwisseling zou ze allengs steeds minder gaan schilderen. Na jarenlang aan dementie te hebben geleden overleed ze in 1914, 70 jaar oud. Diverse van haar werken zijn te zien in het Nationaal Museum te Oslo en het Stavanger Museum.

Galerij

Literatuur en bron

  • Stephen Farthing: 1001 Schilderijen die je gezien moet hebben. Librero, 2012, blz. 491. ISBN 978-90-8998-209-4
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.