Kinesiologie

Kinesiologie[1] of bewegingsleer[1] is de wetenschap die zich bezighoudt met de motoriek van het menselijk lichaam.

De kinesiologie baseert zich op onderzoek naar de biomechanica, de anatomie en de fysiologie om de motoriek van het menselijk lichaam te evalueren:[2] hoe het lichaam beweegt, functioneert en presteert, en om bij mensen bij wie beweging, functionering en prestatie haperen deze zo veel mogelijk te herstellen, of te verbeteren voor het dagelijks functioneren zoals in recreatie, voor werk of in sport.[3]

Roger M. Enoka heeft in 1988 de term neuromechanica gelanceerd voor de systematische studie van de interactie tussen enerzijds het centrale zenuwstelsel en anderzijds het musculoskeletale stelsel (pezen, spieren en skelet). De onderliggende gedachte is dat het zenuwstelsel geƫvolueerd is in een mechanische context, en dat motoriek aan de basis ligt van de belangrijkste structuren en functies van het zenuwstelsel.[4]

Een kinesioloog kan als adviseur optreden, onderzoek doen of beleid ontwikkelen op het gebied van het menselijk lichamelijk presteren, ergonomie, of anderszins verbeteren van werkomstandigheden. Kennis van de kinesiologie kan worden toegepast in de fitnessindustrie, in ziekenhuizen, of op werkplekken. In de ergonomie wordt kinesiologische kennis gebruikt voor het evalueren en creƫren van een betere werkomgeving.

De term "kinesiologie" wordt ook gebruikt in de alternatieve geneeskunde Voor het onderscheid gebruikt men dan de term toegepaste kinesiologie.

Literatuurverwijzingen

  1. Friedbichler, M., Friedbichler, I. & Eerenbeemt, A.M.M. van den (2009). Pinkhof Medisch Engels. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  2. (en) Definitie kinesiologie
  3. (en) Werkgebieden
  4. Francisco J. Valero-Cuevas, "Fundamentals of Neuromechanics," Biosystems & Biorobotics 8, Springer 2016.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.