Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf, crèche of (Belgisch-Nederlands) kinderkribbe is een plaats waar jonge kinderen (baby's en peuters) worden opgevangen. Dit kan voor een hele of een halve dag zijn. Ook zijn er particuliere kinderdagverblijven.

Kinderdagverblijf Kastanjehof, gevestigd in een rijksmonument, in Maastricht.

In België verlaten peuters die naar een kinderdagverblijf gestuurd werden deze instelling in de regel na de vakantie dat ze twee jaar en zes maanden zijn geworden. Ze stappen dan over naar de kleuterschool. In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen tot hun 4e verjaardag op een kinderdagverblijf zitten. Vanaf hun 4e verjaardag gaan kinderen naar de basisschool, waarvan de eerste twee jaar inhoudelijk overeenkomen met wat vroeger (voor 1985) de kleuterschool genoemd werd.

Op een groep werken leid(st)ers en de kinderen zitten in een groep van maximaal 14 kinderen op 2 leidsters bij peuters en 9 baby's op 2 leidsters. Een kinderdagverblijf is bedoeld om kinderen op te vangen van werkende of studerende ouders.

Beheer en registratie kinderdagverblijven in Nederland

In Nederland zijn ongeveer 4.400 legale kinderdagverblijven. Deze kinderdagverblijven zijn bij de gemeente geregistreerd en zijn te raadplegen door ouders via de GGD en de gemeente. De meeste dagverblijven zijn door de gemeente, woningbouwcorporaties of particulieren georganiseerd. Het is een versnipperde markt. Sinds 2005 bestaat in Nederland een Kinderdagverblijf Fonds (Kidafo) dat op verzoek van Waarborgfonds Kinderopvang is opgericht. Namens de Spoorwegpensioenfonds (SPF Beheer) en Pensioenfonds Openbaar Vervoer belegt de Kidafo in kinderdagverblijven.

De wettelijke eisen waaraan een kinderdagverblijf moet voldoen, zijn in Nederland in 2005 losgelaten. Veel gemeenten nemen officiële kinderdagverblijven sindsdien op in een register, doch heeft de gemeente geen bevoegdheid meer om ze te toetsen aan kwaliteitscriteria. De verplichte registratie van kinderdagverblijven geschiedt op grond van artikel 46 van de Wet kinderopvang. In het register moet het adres, de bedrijfsnaam en de exploitatiedatum van het verblijf vermeld worden.

Wanneer een kinderdagverblijf als onderneming niet meer in bedrijf is kan het op verzoek van de rechtmatige eigenaar op grond van artikel 9 van de Wet kinderopvang uit het register verwijderd worden. Naast de kinderdagverblijven geldt de registratieplicht, op basis van artikel 7 van de Wet kinderopvang, ook voor de peuterspeelzalen.

Ondanks de registratie en controle door de gemeente, zijn de ouders bij het uitzoeken van een kinderdagverblijf zelf verantwoordelijk voor het controleren van het betreffende kinderdagverblijf. Het Ministerie van Sociale Zaken en Belastingdienst verklaren dat zij slechts verstrekkende instanties zijn en dus niet verantwoordelijk voor de controle van de kwaliteit van een kinderdagverblijf.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.