Kernfysisch Versneller Instituut

Het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) is een onderzoekscentrum voor subatomaire fysica en atoomfysica in de Nederlandse gemeente Groningen, op het Zernikecomplex ten noorden van de stad. Het KVI heeft de beschikking over een supergeleidend cyclotron, AGOR, dat atoomkernen kan versnellen ten behoeve van verschillende experimenten.

Kernfysisch Versneller Instituut
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Het cyclotron kan geïoniseerde kernen versnellen van zeer licht (1H1+ met 190 MeV per nucleon) tot zeer zwaar (208Pb27+ met 8 MeV per nucleon). Deze deeltjes worden gebruikt om de interactie van geïoniseerde atoomkernen met andere atoomkernen te bestuderen. Hiermee hoopt men meer inzicht te krijgen in de structuur van atoomkernen, maar ook in het gedrag van de elektronen die aan de kern gebonden zijn. Daarnaast is er een experiment (TRIμP) waarmee men beoogt door precisiemetingen de fysica van het standaardmodel aan een strikte test te onderwerpen.

Het KVI wordt gefinancierd en beheerd door de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en de Rijksuniversiteit Groningen.

Mogelijke sluiting

Het instituut heeft financiële problemen. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen is er weinig behoefte aan dit type onderzoek, waardoor de deeltjesversneller te veel stilstaat.[1] Mogelijk neemt het Universitair Medisch Centrum Groningen het instituut over.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.