Kees de Wit

Cornelis Teunis de Wit (Brummen, 27 januari 1924 - Wageningen, 8 december 1993) was een Nederlands hoogleraar in de theoretische teeltkunde.

Kees de Wit
Algemene informatie
Volledige naamCornelis Teunis de Wit
GeborenBrummen, 27 januari 1924
OverledenWageningen, 8 december 1993
Nationaliteit Nederland
Bekend vanlandbouwspecialist
WebsiteBiografisch Portaal
Portaal    Landbouw

De Wit doorliep de HBS in Zutphen en werkte in de Tweede Wereldoorlog op een boerderij. Vanaf 1945 studeerde De Wit aan de toenmalige landbouwhogeschool, thans de Universiteit Wageningen. Hij promoveerde in 1953 cum laude bij prof. Van Wijk en prof. A.C. Schuffelen op het proefschrift 'A Physical Theory on Placement of Fertilizers'. Daarna was hij van 1954 tot 1956 adviseur bodemonderzoek voor het Nationale Plan van Birma. In 1956 werd hij wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Biologisch en Scheikundig Onderzoek van landbouwgewassen (IBS) te Wageningen. In 1961 ontving hij de Landbouwhogeschoolprijs voor zijn publicatie 'On competition'. In de periode 1961-1962 was hij als bodemkundige werkzaam bij het Soil and Water Conservation Research Division van het U.S. Soils Laboratory in Beltsville in de Verenigde Staten. In 1968 werd hij benoemd tot buitengewoon hoogleraar in de Theoretische Teeltkunde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen. Samen met de Amerikaan Don Kirkham kreeg hij de Wolfprijs voor Landbouw 1983/84. Deze vooraanstaande Israëlische wetenschaps- en kunstprijs werd toegekend voor hun innovatieve bijdragen aan het kwantitatief begrip van grondwater en andere milieu-interacties die de groei van gewassen en het rendement daarvan beïnvloeden. In de jaren 1980 was hij lid van Provinciale Staten van Gelderland en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij ging in 1989 met emiritaat als hoogleraar.

Tijdens zijn actieve loopbaan als hoogleraar begeleidde hij 30 promovendi naar een succesvolle verdediging van hun proefschrift.

De Wit werd onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en verkozen tot lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences. Na zijn overlijden heeft de Universiteit Wageningen een onderzoeksschool naar hem vernoemd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.