Kees Kuijs

Cornelis (Kees) Johannes Kuijs (Anna Paulowna, 4 oktober 1931) is een voormalig Nederlands voetballer. Kuijs begon als amateurvoetballer bij Z.A.P. en BKC en speelde daarna als semi-prof bij HFC Haarlem en NAC Breda. De linksback kwam tussen 1955 en 1962 ook 43 maal uit voor het Nederlands voetbalelftal.

Kees Kuijs
Kuys bij België-Nederland in 1960.
Persoonlijke informatie
Volledige naamCornelis Johannes Kuijs
Geboortedatum4 oktober 1931
GeboorteplaatsAnna Paulowna, Nederland
BeenRechts
PositieLinksback
Jeugd


1951-1955
Z.A.P.
BKC
HFC Haarlem
Senioren
Seizoen Club W 0(G)
1955-1962 NAC Breda 239 (2)
Interlands
1955-1962  Nederland 43 (0)
Portaal    Voetbal
Oud-internationals (1969): Kees Kuijs, staand, tweede van rechts

Biografie

Als verdediger speelde hij onder andere voor Z.A.P., BKC en NAC Breda. Kuijs ging in Overveen studeren aan het CIOS en speelde vier jaar bij HFC Haarlem. Kuijs speelde bij Haarlem in de sterke jaren, waarbij er wekelijks 13.000 mensen op de tribunes zaten en Haarlem in het seizoen 1953/54 derde van de Eerste Klasse A werd.[1] Als speler van Haarlem speelde Kuijs 4 interlands voor het Nederlands elftal. Hij ging vervolgens fysiotherapie studeren in Breda en speelde derhalve als semi-prof bij NAC. Na zijn studie had hij een praktijk in Breda als fysiotherapeut.

Na zijn voetbaltijd werd Kuijs waarnemend hoofd van de afdeling fysische therapie van het revalidatiecentrum in Breda. In het voetbal bleef hij ook actief. Kuijs was heel even verzorger en ook heel even technisch directeur van NAC, hij trainde amateurclubs zoals de Veerse Boys en nam zitting in de tuchtcommissie van de KNVB.

Interlandvoetbal

Johan Cruijff nomineerde Kees Kuijs op het lijstje met spelers voor het Oranje van de Eeuw. Samen met Cor Veldhoen, Ruud Krol, Adri van Tiggelen en Frank de Boer wordt hij gerekend tot de beste Nederlandse linksbacks aller tijden.[2] Hij vormde een vast duo met als rechtsback de PSV'er Roel Wiersma, die zelfs nog meer interlands haalde.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.