Kees Koster

Cornelis Hermanus Antonius (Kees) Koster (Haarlem, 13 juli 194321 maart 2013) was een Nederlands computerwetenschapper en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was een pionier op het gebied van computertalen en mede-bedenker van Algol 68.

Kees Koster
Kees Koster (links)
Persoonlijke gegevens
Volledige naamCornelis Hermanus Antonius Koster
Geboortedatum13 juli 1943
GeboorteplaatsHaarlem
Overlijdensdatum21 maart 2013
OverlijdensplaatsNijmegen
DoodsoorzaakMotorongeval
NationaliteitNederlands
Werkzaamheden
VakgebiedInformatica
UniversiteitRadboud Universiteit
Bekende werkenAlgol 68
Portaal    Onderwijs

Biografie

Koster werd geboren in Haarlem als oudste kind in een gezin van drie kinderen. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de familie Koster naar Jakarta in het toenmalige Nederlands-Indië. Maar op zijn elfde keerde hij zelfstandig terug naar Nederland. In de periode dat hij in Amsterdam het Sint Ignatiusgymnasium bezocht verbleef hij in een internaat. Aansluitend studeerde hij aan de Universiteit van Amsterdam, alwaar hij in 1965 promoveerde. Na zijn studie was hij werkzaam aan het Mathematisch Centrum (MC) van Adriaan van Wijngaarden.

In 1972 verhuisde Koster naar Berlijn om aan de Technische Universiteit Berlijn een nieuwe informatica-opleiding op te zetten. Vijf jaar later, in 1977, werd hij benoemd tot de eerste hoogleraar informatica aan de Radboud Universiteit. Hij overleed in 2013 door een motorongeluk.

Werk

Zijn eerste kennismaking met computers was tijdens zijn opleiding aan het Amsterdamse lyceum. Met medestudent Lambert Meertens bouwde hij zijn eigen computer. Aan het Mathematisch Centrum was hij, naast Van Wijnbergen, Barry J. Mailloux en John E.L. Peck, een van de auteurs van het originele Report on the Algorithmic Language ALGOL 68,[1] waarbij hij de ontwikkelaar was van de Compiler Description Language (CDL). De computertaal Algol 68 vervulde een belangrijke voortrekkersrol in bijna alle moderne computertalen die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.