Katholieke Kerk in Bangladesh

De Katholieke Kerk in Bangladesh maakt deel uit van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het leiderschap van de paus en de Curie.

De aanwezigheid van het christendom in het Indisch subcontinent is ongeveer zo oud als het christendom zelf. Volgens de Traditie bracht de apostel Thomas het evangelie naar Kerala in de eerste eeuw van onze jaartelling (Thomaschristenen). In de 16e eeuw brachten de Portugezen de evangelisatie.

De bisschoppenconferentie van Bangladesh (CBCB) werd opgericht in 1971. De huidige voorzitter is Patrick D'Rozario, aartsbisschop van Dhaka.

In november 1986 bezocht paus Johannes-Paulus II Bangladesh.

Er waren anno 2016 ongeveer 221000 katholieken in Bangladesh, meer dan 70 parochiekerken, 200 priesters, 50 broeders, 700 zusters en 1000 catechisten. In oktober 2019, tijdens de buitengewone missiemaand, werd door de katholieke kerk de 500e verjaardag van de komst van het christendom gevierd. Anno 2019 waren er meer dan 300.000 katholieken op een totale christelijke bevolking van ongeveer 600.000 in Bangladesh.[1]

Bisdommen

Het grondgebied van Bangladesh vormt één kerkprovincie met één aartsbisdom en zes bisdommen:

  1. Aartsbisdom Dhaka
  2. Bisdom Chittagong
  3. Bisdom Dinajpur
  4. Bisdom Khulna
  5. Bisdom Mymensingh
  6. Bisdom Rajshahi
  7. Bisdom Sylhet

Katholiek onderwijs

Bangladesh heeft één katholieke universiteit: Notre Dame University Bangladesh[2], die opgericht werd door de Congregatie van het Heilig Kruis.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.