Kathedraal van Girona

De Kathedraal van Girona is een rooms-katholieke kerk in Girona, Catalonië, Spanje. Het interieur van de kathedraal bevat het breedste gotische schip van de wereld, met een breedte van 22,98 meter, en het op een na grootste schip van alle, na de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De bouw van de kathedraal begon in de 11e eeuw in een romaanse stijl en werd later voortgezet in de 13e eeuw in een gotische stijl. Van het originele romaanse bouwwerk is enkel het klooster en de klokkentoren overgebleven. De bouw van de kerk werd beëindigd in de 18e eeuw.

Kathedraal
Façade
Plattegrond van de kathedraal.

De kathedraal van Girona werd in 2007 uitgeroepen tot een van de Zeven Wonderen van Catalonië.

Geschiedenis

Voor de islamitische verovering van het Iberisch Schiereiland bestond er op deze plek al een primitieve christelijke kerk, welke echter in 717 werd veranderd in een moskee. De Franken heroverden de stad in 785 onder Karel de Grote en de kerk werd opnieuw ingewijd in 908.

In 1015 bevond de kerk zich in een slechte staat. Bisschop Peter Roger, de zoon van graaf Roger I van Carcassonne, renoveerde het met het geld wat hij verkreeg nadat hij de kerk van het klooster van Sint Daniël had verkocht aan zijn zwager, Ramon Borrell, graaf van Barcelona. De kerk en haar klooster werden tot 1064 in romaanse stijl gebouwd. De klokkentoren werd voltooid in 1117.

Het complex werd in 1312 herontworpen door Pere Sacoma. Na jaren van twijfel begonnen Guillem Bofill en Antoni Canet het project in 1416. De nieuwe kerk bevat een schip in gotische stijl van 22,98 meter breed en 35 meter hoog.

Architectuur

De kerk heeft een barokke façade (gebouwd vanaf 1606 en beëindigd in 1961 met het bovenste gedeelte)[1] en bevindt zich boven aan een trap die in 1607 werd afgebouwd. De beelden op de façade zijn gemaakt door lokale beeldhouwers in de jaren 60. Andere kenmerken van de buitenkant van de kathedraal zijn onder andere de gotische deur van de aartsengel Michaël aan de noordzijde en de deur van de apostelen aan de zuidzijde, beide uit de 14e eeuw.

Museum

De belangrijkste bezienswaardigheid in het museum is het Wandtapijt van de schepping, een groot tapijt met daarop het scheppingsverhaal.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.