Kasteel van Waleffe

Het kasteel van Waleffe (Frans: château de Waleffe) is een kasteel gelegen in de gelijknamige Belgische deelgemeente Les Waleffes in het noordwesten van de provincie Luik. Zowel het exterieur als het interieur van het kasteel in Lodewijk XIV-stijl zijn integraal bewaard gebleven en behoren tot het belangrijkste cultureel erfgoed van Wallonië.

Kasteel van Waleffe
Vooraanzicht
LocatieLes Waleffes,  België
Coördinaten50° 38 NB, 5° 14 OL
Algemeen
Kasteeltypelustslot
StijlLodewijk XIV-stijl
Eigenaarfamilie de Potesta de Waleffe
Huidige functiewoonhuis
Gebouwd invanaf 1706
Bijzonderhedenkan gehuurd worden
De duiventoren
Detailkaart

Portaal    België

Geschiedenis

De bouwheer van het kasteel was de welgestelde Luikenaar Blaise Henri de Corte (1661-1734), kleinzoon van Jean Curtius, die in Luik een wapenimperium had opgebouwd en er onder andere het Hôtel Curtius had laten bouwen. Blaise Henri de Corte was eveneens munitiefabrikant, maar daarnaast krijgsheer en dichter. Hij erfde het kasteel van zijn moeder, Marguerite-Victoire d'Alagon, maar besloot het kasteel volledige opnieuw op te bouwen. De architect was de Fransman J. Verniole en het interieur werd ontworpen door Daniel Marot, die al enkele jaren werkzaam was aan het hof van Willem III van Oranje in Den Haag.

Het kasteel is al eeuwenlang in het bezit van dezelfde familie gebleven, de baronnen de Potesta de Waleffe.

Beschrijving

Het complex omvat een kasteel in Lodewijk XIV-stijl, waarvan de bouw in 1706 begon. Het woongedeelte ligt centraal en wordt geflankeerd door twee zijvleugels, volgens een symmetrisch grondplan. Aan de zuidwestzijde trekt een markante, 32 meter hoge duiventoren de aandacht. Aan de andere kant van het kasteel ligt een kasteelhoeve in de vorm van een gesloten carréboerderij.

Het interieur van het kasteel is in originele staat geconserveerd met rijksversierde trappartijen, luxueus gemeubileerde salons, wandschilderingen en sierstucwerk van de Italiaan J.B. Luraghi, alles volgens het ontwerp van Daniel Marot.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.