Karel Martens (grafisch ontwerper)

Cornelis Herman Peter Marie (Karel) Martens (Mook en Middelaar, 8 maart 1939) is een Nederlands grafisch vormgever en typograaf. Hij is freelancer, publiceert en is docent.

Karel Martens
Persoonsgegevens
Volledige naamCornelis Herman Peter Marie Martens
Geboren8 maart 1939
Geboorteland Nederland
Beroep(en)grafisch vormgever en typograaf
Oriënterende gegevens
Jaren actief1961 - heden
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Loopbaan

Martens werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, waar hij in 1961 afstudeerde.[1] Na zijn studie ging hij aan de slag als vormgever van boeken, catalogi, tijdschriften, postzegels en affiches.[2] Daarnaast maakte hij ook vrij werk. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door grote eenvoud en ambachtelijkheid.

Karel Martens werkte als grafisch vormgever onder andere voor de Nederlandse uitgeverij Van Loghum Slaterus, voor de vijfde Meridiaan-reeks van de Belgische uitgeverij Manteau (1968-1971)[3] en voor Uitgeverij SUN (Socialistische Uitgeverij Nijmegen) in de periode 1975-1981. In die periode ontwierp hij sobere, abstracte boekencovers, zonder tekeningen of foto's.[4]

In 1990 maakte hij het grafisch ontwerp voor het architectuurtijdschrift Oase, waarvoor hij in 1993 de H.N. Werkmanprijs ontving.

Martens heeft ook telefoonkaarten voor PTT Telecom ontworpen in 1994. In 2005 tekende hij de glazen gevels van de nieuwe vleugel van de Philharmonie in Haarlem; het ontwerp was gebaseerd op een muziekpartituur van Louis Andriessen.

Onderwijs

Karel Martens is docent grafische vormgeving geweest aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem van 1977 tot 1994. Van 1994 tot 1999 was hij verbonden aan de afdeling Vormgeving van de Jan van Eyck Academie voor Beeldende Kunst te Maastricht. In 1997 werd hij gastdocent, in 1998 docent aan het Graphic Design Department van Yale University School of Art in New Haven, USA.

Martens was mede-oprichter van de Werkplaats Typografie in Arnhem in 1998 en bleef daarbij betrokken tot 2014.

Prijzen

Literatuur (selectie)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.