Kamerlingh Onnes Laboratorium

Het Kamerlingh Onnes Laboratorium, onderdeel van het instituut natuurkunde van de Universiteit Leiden, is vernoemd naar de beroemde Leidse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes. Onnes was de eerste die helium vloeibaar maakte en de ontdekker van het verschijnsel supergeleiding. Veel van het huidige werk heeft nog steeds te maken met lage temperaturen.

Kamerlingh Onnes Laboratorium
Het J.H. Oortgebouw, waar het Laboratorium nu is gevestigd. Het lage gedeelte op de voorgrond is de meethal waar de experimentele opstellingen staan.
Geschiedenis
Opgericht1932
Structuur
PlaatsLeiden
HoofdkantoorLeiden
Media
Websitehttp://www.physics.leidenuniv.nl/sections/cm/
Portaal    Wetenschap & Technologie

Tot 1932 werd dit laboratorium Natuurkundig Laboratorium te Leiden genoemd. Dit laboratorium was de locatie van alle belangrijke proeven van Kamerlingh Onnes, en het was gedurende jaren 'het koudste plekje op aarde'. Het oorspronkelijke gebouw aan het Steenschuur werd in de jaren negentig verruild voor een nieuw gebouw op het Bio Science Park in Leiden. Het voormalige laboratorium is nu als Kamerlingh Onnes Gebouw in gebruik bij de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. Het nieuwe gebouw wordt gedeeld met het Instituut-Lorentz voor theoretische natuurkunde, het Lorentz Center en de Sterrewacht Leiden. De grote collegezaal in het gebouw huisvest de wasbak van Einstein.[1]

Kamerlingh Onnes Gebouw, thans in gebruik door Rechtsgeleerdheid
Zie de categorie Kamerlingh Onnes Laboratorium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.