Kabinet-Pawlak I

Het eerste kabinet-Pawlak was de Poolse interim-regering die na de val van het kabinet-Olszewski op 5 juni 1992 aantrad. De leider van de agrarische Poolse Volkspartij (PSL), Waldemar Pawlak, werd die dag op voordracht van president Wałęsa door de Sejm tot premier benoemd met de opdracht een nieuwe regering van christendemocraten, liberalen en boeren te formeren. Hij kreeg daarbij de steun van de tegenstanders van Olszewski: UD, SLD, PSL, KPN, KLD en PPG.

Kabinet-Pawlak I
Kabinet in Polen
PremierWaldemar Pawlak
Start5 juni 1992
Eind10 juli 1992
VoorgangerKabinet-Olszewski
OpvolgerKabinet-Suchocka
StaatshoofdLech Wałęsa
Portaal    Politiek

De formatiepoging mislukte en op 7 juli bood Pawlak zijn ontslag aan de president aan. Op 10 juli werd Hanna Suchocka als premier aangesteld en één dag later werd het kabinet-Suchocka beëdigd. Daarmee had de regeringsperiode van Pawlak, de kortste sinds de omwenteling, slechts 33 dagen geduurd en deze staat daarom ook bekend als "de 33 dagen van Pawlak". Pawlak zou in de jaren 1993-1995 terugkeren als premier van het kabinet-Pawlak II.

De Poolse grondwet bepaalt dat tijdens een formatieperiode de nieuwe premier al in functie is, maar de overige leden van de vorige regering demissionair in functie blijven. Daarom was het kabinet-Pawlak qua samenstelling bijna identiek aan zijn voorganger. Alleen de ministers Macierewicz (Binnenlandse Zaken), Szeremietiew (Defensie) en Włodarczyk (kabinetschef van de regering) werden door Pawlak naar huis gestuurd.

Samenstelling (voor zover afwijkend van de vorige regering)

Ministerie Minister Partij Ambtsperiode
van tot
Voorzitter van de Ministerraad Pawlak, Waldemar Waldemar PawlakPSL5 juni 199210 juli 1992
Minister van Binnenlandse Zaken Milczanowski, Andrzej Andrzej Milczanowski (a.i.)geen20 juni 199211 juli 1992
Minister van Defensie Onyszkiewicz, Janusz Janusz Onyszkiewicz (a.i.)UD5 juni 199211 juli 1992
Kabinetschef van de regering Łuczak, Aleksander Aleksander Łuczak (a.i.)PSL20 juni 199211 juli 1992
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.