Jyväskylä

Jyväskylä is een gemeente en stad in de Finse regio Centraal-Finland (Keski-Suomi) en is ook de hoofdstad van deze regio. De stad ligt aan de noordelijke punt van het Päijännemeer. De gemeente telt 139.260 inwoners (31-08-2017). Het stedelijk gebied is twee keer zo groot en behoort tot de belangrijkste stedelijke regio’s van het land. Jyväskylä is een cultureel en educatief centrum en is een van de snelstgroeiende steden in Finland.

Jyväskylä
Gemeente in Finland
Situering
Voormalige provincieWest-Finland
Landschap (maakunta)Centraal-Finland
Coördinaten62°14'NB, 25°44'OL
Algemeen
Oppervlakte1.170,93 km²
Inwoners (1 januari 2019)141.305
(121 inw./km²)
Gemeentenummer179
bron: Fins Bureau voor Statistiek
Foto's
Jyväskylä collage

Jyväskylä staat bekend als onderwijsstad vanwege de grote universiteit, gesticht in 1863, en de vele specialistische opleidingen die de stad huisvest. Elias Lönnrot, de samensteller van het Finse epos de Kalevala, noemde de stad daarom ook het Athene van Finland. Papierindustrie en informatietechnologie zijn de belangrijkste economische sectoren in de stad.

In Jyväskylä begon architect Alvar Aalto zijn loopbaan, en de stad telt vele gebouwen van zijn hand (vb. het universiteitsgebouw) die als toeristische trekpleister dienen. Verder vindt in en om Jyväskylä jaarlijks de Neste Oil Rally Finland plaats, een van de grote wedstrijden in het World Rally Championship.

In 1993 werd de gemeente Säynätsalo toegevoegd en in 2009 werden ook de gemeenten Jyväskylän maalaiskunta en Korpilahti toegevoegd.

Geschiedenis

Jyväskylä (de naam betekent "graandorp") werd in 1837 op last van tsaar Nicolaas I op de plek van een klein marktdorp gesticht. De plaats groeide uit tot centrum van de regio Centraal Finland. In de tweede helft van de 19e eeuw vestigden enkele onderwijsinstellingen zich in de stad, de basis voor de huidige status als onderwijsstad.

Geboren in Jyväskylä

Zie de categorie Jyväskylä van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.