Joseph B. Strauss

Joseph Baermann Strauss (Cincinnati (Ohio), 9 januari 1870 - Los Angeles (Californië), 16 mei 1938) was een Amerikaanse ingenieur en ontwerper.

Standbeeld van Joseph B. Strauss bij de Golden Gate Bridge

Biografie

Hij werd geboren in Cincinnati in Ohio op 9 januari 1870 uit een artistiek gezin. Zijn vader was een schilder en schrijver, en zijn moeder was een pianiste. Hij studeerde af aan de universiteit van Cincinnati. Strauss werd assistent van bruggenbouwer Ralph Modjeski en richtte in 1904 zijn eigen bedrijf op. Hij liet het leven op 16 mei 1938. Hij werd 68 jaar.

Bruggen

Longview Bridge

De Longview Bridge is een van zijn ontwerpen. De brug verbindt de staten Oregon en Washington en werd in maart 1930 voor het verkeer geopend. Om de zeeschepen niet te hinderen in de vaart naar Portland, ligt het dek van de brug ruim 60 meter boven de waterspiegel, voldoende om de snelle klippers met de hoge masten niet te hinderen. Met een lengte van 2,5 kilometer was het destijds de langste cantileverbrug in de Verenigde Staten. Het is de enige brug over de Columbia tussen Astoria en Portland. In 1980 werd de naam gewijzigd in Lewis and Clark Bridge.

Golden Gate Bridge

Strauss is vooral bekend door zijn bijdrage bij de bouw van de Golden Gate Bridge. Hij was hoofdingenieur en werd bij zijn taak geholpen door Charles Alton Ellis. De architect van de brug was Irving Foster Morrow. Toen Charles Ellis meer aandacht in de media kreeg, ontsloeg Strauss hem op staande voet en zijn naam mocht niet vernoemd worden inzake de bouw van de Golden Gate Bridge. Ellis' vervanger werd Clifford Paine. Ook hij kreeg meer aandacht in de media dan Strauss zelf, dus besloot Strauss dat ook Ellis nergens vernoemd mocht worden. Zijn naam is enkel te zien op een herdenkingsplaat op de San Francisco toren. Ondanks het feit dat Strauss de belangrijkste bijdrage leverde bij de bouw van de brug, kreeg hij veel negatief commentaar door zijn egoïsme.

Zie de categorie Joseph Baermann Strauss van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.