Joodtablet

Een joodtablet, jodiumpil of jodiumtablet is een tablet dat het element jodium (ook wel 'jood' genoemd) bevat.

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Distributiegebieden jodiumtabletten in Nederland.
Doosje met jodiumtabletten verstrekt door de Belgische overheid.

Bij een kernramp kan er radioactief jood vrijkomen. Via de luchtwegen, de huid of het eten van besmet voedsel komt het in het bloed terecht. De schildklier slaat het radioactief jood op. Door de onophoudelijke bestraling van dit orgaan neemt de kans op kanker en andere aandoeningen van de schildklier toe. Vooral baby's en jonge kinderen lopen een verhoogd risico. Een grote hoeveelheid radioactief jood is schadelijk. Er is kans op schildklierkanker en de schildklier kan te snel gaan werken, wat verstoorde hartritmes en gewichtsverlies veroorzaakt.

Niet-radioactief jood innemen zorgt ervoor dat er geen radioactief jood in het lichaam wordt opgeslagen. Als er in de schildklier genoeg niet-radioactief jood zit, is er geen plaats meer voor radioactief jood. De radioactieve jooddeeltjes worden dan via de urine uit het lichaam verwijderd.

De joodtabletten beschermen tegen besmetting van de schildklier door radioactief jood. Ze bieden alleen bescherming daarvoor, en niet voor andere radioactieve stoffen die door het lichaam opgenomen kunnen worden. Het heeft alleen bij een kernongeval zin om joodtabletten te nemen. Joodtabletten zijn geneesmiddelen die kunnen worden ingenomen indien de overheid of artsen hiertoe aanbevelen.

De verbinding kaliumjodide werd in 1982 door de FDA in de Verenigde Staten goedgekeurd als middel om de schildklier te beschermen tegen radioactief jodium.

In Nederland

De Nederlandse Rijksoverheid heeft in oktober 2017 jodiumtabletten verspreid onder bepaalde groepen mensen die toen in een straal tot 100 km rond een kernreactor woonden. Dit waren mensen tot 40 jaar die binnen een straal van 0–20 km en kinderen tot 18 jaar die binnen een straal van 20–100 km (hemelsbreed) rondom een kerncentrale woonden.[1]

In België

In België beschikt men over een nationaal nucleair noodplan voor de vier Belgische nucleaire installaties en de twee buitenlandse nucleaire installaties die zich in de nabijheid van de Belgische grens bevinden. Hierbij voorziet men de beschikbaarheid van jodiumtabletten in een straal van twintig kilometer rond deze installaties. Voor het Instituut voor Radio-elementen in Fleurus voorziet men echter een straal van tien kilometer.

In 2018 werd in navolging van een advies van de Europese autoriteiten voor stralingsbescherming een resolutie ingediend om de straal op te trekken tot honderd kilometer.[2] Hierdoor zou iedere Belgische burger toegang moeten hebben tot jodiumtabletten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.