Johann Naret-Koning

Johann Naret-Koning (Johannes Josephus David Naret-Koning) (Amsterdam, 25 februari 1838Frankfurt am Main, 28 maart 1905) was een Duitse violist en dirigent van Nederlandse komaf.

Johann Naret-Koning
Volledige naamJohannes Josephus David Naret-Koning
Geboren25 februari 1838
Overleden28 maart 1905
Beroep(en)violist, dirigent
Portaal    Klassieke muziek
Johanns moeder Koosje door Matthieu Wiegman

Hij was zoon van Karel Naret-Koning en actrice en zangeres Jacoba Maria Majofski, wonende aan de Prinsengracht.

Hij kreeg lessen van Friedrich Bernhard Bunte te Amsterdam en Ferdinand David, Raymond en Dreischock (viool), Hauptmann en Richter (harmonieleer) en Julius Rietz (compositieleer) aan het Conservatorium te Leipzig. Medeleerling Hermann Levi componeerde toen voor hem een vioolsonate. Hij werd vervolgens violist aan de Frankfurter Opera (1858) en werd in 1859 violist/concertmeester bij het hoftheater te Mannheim; een functie die hij tot 1870 zou bekleden. In Mannheim was hij tevens dirigent van de Mannheimer Sängerbund (vanaf 1862) en Mannheimer Musikverein (vanaf 1864). Vriend Max Bruch schreef toen het Lied van de Drie Heilige Koningen voor de zangvereniging; Bruch zelf kreeg van Koning steun bij het opzetten van zijn vioolconcert (Joseph Joachim zou Bruch veel meer ondersteunen). Vanaf 1878 was hij werkzaam voor de Theater-Aktien-Gesellschaft in Frankfurt. In 1879 was hij even terug voor het gouden eeuwfeest van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst. Hij was in Frankfurt ook muziekdocent aan Dr. Hoch's Konservatorium, die hem in 1896 bevorderde tot professor. Ferdinand Küchler was een leerling van hem.

Hij speelde van 1878 tot 1892 tweede viool en van 1893 tot 1902 altviool in het strijkkwartet rondom Hugo Heermann. In de bezetting Heermann, Naret-Koning (viool), Fritz Basermann, Mr. Welcker (altviool) en Valentin Müller (cello) werd de wereldpremière gegeven van het Strijkkwintet nr. 1 opus 88 van Johannes Brahms op 29 december 1882.

Van zijn hand is een aantal liederen bekend.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.