Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is een tweejaarlijkse internationale manifestatie over architectuur die zich met name richt op de stedenbouw, op de toekomst van de stad en de grote uitdagingen die dat stelt aan ontwerpers met name tegen de achtergrond van klimaatverandering.

Opzet

De biënnale brengt kennis en ervaring in de ontwerpende disciplines (architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur) van over de hele wereld in Rotterdam samen en presenteert die aan een groot publiek. Anders dan bijvoorbeeld de architectuurbiënnale van Venetië – Mostra Internazionale di Architettura of Biennale Architettura – is de IABR een thematisch gerichte onderzoeksbiënnale die iedere aflevering een urgente kwestie aan de orde stelt met als uitgangspunt de (Nederlandse) actuele praktijk in een internationale context.

Agenda

De IABR implementeert haar agenda door middel van de productie van onder meer internationale onderzoeksprojecten, tentoonstellingen, masterclasses, workshops, conferenties, lezingen, debatten, essays, website, blogs, catalogus, boeken, brochures, film en dvd. Sinds de vierde editie, in 2009, koppelt de IABR haar onderzoeksprojecten steeds meer aan concrete stedenbouwkundige opgaven. Met name in de steden Rotterdam, Istanboel en São Paulo ontwikkelt zij ateliers en is zo actief betrokken bij het maken van stad.

George Brugmans is sinds 2004 algemeen directeur en sinds 2014 bestuurder-directeur van de IABR.


Edities

  • 2003 – Mobility: A Room with a View, curator Francine Houben (Mecanoo)
  • 2005 – The Flood, curator Adriaan Geuze (West8)
  • 2007 – Power: Producing the Contemporary City, curator Berlage instituut.
  • 2009 – Open City: Designing Coexistence, curator Kees Christiaanse (KCAP, ETH Zürich). Deze editie 2009 vond plaats van 25 september 2009 t/m 10 januari 2010 in Rotterdam en Amsterdam.[1] Tentoonstelling Open City Designing Coexistence. De IABR en de VPRO realiseerden samen het project ‘Eeuw van de stad’: twee weken lang besteedde de omroep op radio en televisie, digitaal en in De Gids aandacht aan de stad, haar makers en haar bewoners.[2]
  • 2012 – Making City, curator team: George Brugmans (voorzitter), Joachim Declerck, Henk Ovink, Kristian Koreman & Elma van Boxel (ZUS, Rotterdam), Asu Aksoy (Bilgi University, Istanbul) en Fernando de Mello Franco (MMBB, São Paulo). De vijfde editie vond plaats van 20 april tot 13 december 2012. De hoofdtentoonstelling was Making City,[3] naar een ontwerp van Kossmann.dejong. Daarnaast werd in Rotterdam, samen met de Academie van Bouwkunst, de tentoonstelling Parallel Cases 2 - Smart Cities[4] gerealiseerd - curator was Ralf Pasel. Ook Making Almere was onderdeel van Making City. De VPRO gaf onder de titel Leve de Stad vervolg aan het succesvolle samenwerkingsproject ‘Eeuw van de stad’ (2009): twee weken lang besteedde de VPRO op radio en televisie, digitaal en in De Gids aandacht aan de stad, haar makers en haar bewoners. Ook werden er Making City-tentoonstellingen georganiseerd in São Paulo en in Istanbul.
  • 2014 – Urban by Nature, curator Dirk Sijmons (H+N+S Landschapsarchitecten)
  • 2016 – The Next Economy, curator Maarten Hajer en tentoonstellingscuratoren Freek Persyn (51N4E) en Michiel van Iersel (Failed Architecture).
  • 2018 en 2020 - The Missing Link, een tweeluik, met als curatoren Rijksbouwmeester Floris Alkemade, de Vlaams Bouwmeester Leo van Broeck, de Belgische architect Joachim Declerck en IABR-bestuurder George Brugmans

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.