Inaugurele rede

De inaugurele rede (ook wel: oratie, van het Latijnse oratio) is een openbare redevoering waarmee een nieuw benoemde hoogleraar zijn of haar ambt officieel aanvaardt.

Oratie De duivel zit in het verschil tussen d en t van Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlandse Taal- en Letterkunde met de leeropdracht Fonologische microvariatie aan de Universiteit Leiden, 12 september 2008.

De redevoering wordt in principe bijgewoond door alle in het land zijnde hoogleraren (in toga) van de betreffende faculteit en gaat met enig ceremonieel gepaard. De oratie wordt meestal gehouden in de aula van een universiteit. Het is de gewoonte dat van de tekst van de rede een boekje wordt gemaakt. Het onderwerp van de redevoering zal meestal betrekking hebben op het vak van de nieuwbenoemde hooggeleerde en de rol die hij of zij daarin hoopt te vervullen. In de praktijk houden vele hoogleraren hun inaugurele rede echter pas als ze al maanden praktisch in functie zijn.

President William Henry Harrison

Ook presidenten houden soms een inaugurele rede. De inaugurele rede van president William Henry Harrison van de Verenigde Staten vond plaats op een erg koude dag, 4 maart 1841. Hij gaf de langste inaugurele rede uit de Amerikaanse geschiedenis, bijna twee uur, en werd verkouden doordat hij geen winterjas droeg. De verkoudheid werd een longontsteking, en hij overleed een maand na zijn toespraak.[1]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.