Witgevlekte glaskikker

De witgevlekte glaskikker[2] (Hyalinobatrachium valerioi) is een kikker uit de familie glaskikkers (Centrolenidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Emmett Reid Dunn in 1931. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Centrolene valerioi gebruikt.[3]

Witgevlekte glaskikker
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2020)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Anura (Kikkers)
Familie:Centrolenidae (Glaskikkers)
Onderfamilie:Hyalinobatrachinae
Geslacht:Hyalinobatrachium
Soort
Hyalinobatrachium valerioi
Dunn, 1931
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Witgevlekte glaskikker op Wikispecies
Portaal    Biologie
Herpetologie

Uiterlijke kenmerken

Zoals de naam van deze kleine, tere kikkertjes doet vermoeden, hebben ze een doorschijnende huid, die doet denken aan glas. De kikkervisjes zijn roze tot rood. Aan de vingers en de tenen bevinden zich hechtschijven. De lichaamslengte bedraagt 2 tot 3,5 centimeter.

Leefwijze

Deze kikkers leven hoofdzakelijk terrestrisch.

Voortplanting

De paring vindt plaats in de regentijd. Het legsel wordt aan bladeren gehecht, die boven het water hangen. De kikkervisjes die uit het ei komen, vallen direct in het water en graven zich op de bodem in.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt voor in Colombia, Costa Rica, Ecuador en Panama in tropische of subtropische vochtige laaglandbossen en rivieren.[4]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.