Hoofdpostkantoor (Rotterdam)

Het hoofdpostkantoor in Rotterdam is een voormalig postkantoor gelegen aan de Coolsingel nummer 42 en een rijksmonument .

Hoofdpostkantoor
Rijksmonument 513764, Coolsingel 42
Locatie
LocatieCoolsingel 42, Rotterdam
Coördinaten51° 55 NB, 4° 29 OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functiePostkantoor
Bouwinfo
ArchitectGustav Cornelis Bremer
Erkenning
MonumentstatusRijksmonument
Monumentnummer513764
Detailkaart

Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Het gebouw werd ontworpen door Gustav Cornelis Bremer en tussen 1915 en 1923 gerealiseerd in een eclectische stijl met classicistische en art-deco-elementen. De reliëfs op de gevels zijn van Joop van Lunteren. Door de sterke groei van de stad was het oude postkantoor aan de Noordblaak te klein geworden. Als locatie koos men de pas gedempte Coolsingel. Ongeveer tezelfdertijd werd, vlak naast het postkantoor, ook het Rotterdamse stadhuis gebouwd. Omdat men niet wilde dat het postkantoor even prominent aanwezig was als het stadhuis, plande men het verder van de straat af. De bedoeling om het postkantoor 'naar achteren' te halen had volgens sommigen een averechts effect, omdat het postkantoor, anders dan het stadhuis, nu een voorplein kreeg.

Stadhuis en postkantoor (rechts) in de jaren twintig

Het bombardement in 1940 kwam het Hoofdpostkantoor, net als het stadhuis, relatief ongeschonden door. Wel werden in de Oorlog noodwinkels op het voorplein gebouwd. Deze werden in de jaren zestig op één na, waarin een tabakswinkel was gevestigd, gesloopt. De tabakswinkel verkreeg in de loop der tijd vergunning tot nieuwbouw die niet lang daarna door McDonald's werd overgenomen. Ook dat pand is inmiddels, in 2015, gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw voor McDonald's.

Sinds 2000 geniet het Hoofdpostkantoor de status van rijksmonument. Vanaf 2007 is gezocht naar een herbestemming. In 2016 werd bekend dat in het voormalige postkantoor woningen, een hotel en winkels komen[1].

Zie de categorie Hoofdpostkantoor (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.