Honda Civic

De Honda Civic is een automodel van automobielfabrikant Honda.

Honda Civic 1979
Honda Civic 1979

De eerste generatie (1972-1979)

De geschiedenis van de Honda Civic begint in de jaren zeventig. In 1972 is de eerste generatie Honda Civic ter wereld gekomen. Deze had de grootte van een Mini en had een 1,1 liter motor met 52 pk. Deze werd toen in Nederland nog niet in grote aantallen verkocht; dat kwam pas later.

De tweede generatie (1979-1983)

Honda Civic vijfdeurs (1982)

De tweede generatie Civic was uitgerust met een lichtmetalen 1,5 liter viercilindermotor met 70 pk. Met de CVCC-krachtbron zette Honda een trend op het gebied van milieu en voldeed aan de strenge Clean Air Act in de VS. Deze betrouwbare motor stelde voor lange tijd de norm en zorgde ervoor dat Honda wereldwijd het imago had als innovatieve motorenproducent.

Deze generatie was ook de eerste met een vijfversnellingsbak in productieauto’s. De automaatversie heette Hondamatic. Met deze auto brak Honda in 1980 definitief door in Nederland met 25.000 verkochte auto’s. Een bestseller, die leverbaar was in drie- en vijfdeurs hatchback, vijfdeurs stationwagon en vierdeurs sedan (Ballade op sommige markten, nauw verwant aan de Triumph Acclaim). Wereldwijd had Honda in 1983 al drie miljoen exemplaren van deze Civic geproduceerd.

De derde generatie (1983-1987)

Honda Civic Shuttle (1984)

In 1983 lanceerde Honda de derde generatie Civics op de markt en wel in vier verschillende uitvoeringen: een vijfdeurs stationcar genaamd Civic Shuttle, een vierdeurs sedan (Ballade op sommige markten, nauw verwant aan de Rover 200), een driedeurs hatchback en een coupé genaamd Honda CRX die vooral bij jongeren populair was. Honda was de tijd ver vooruit omdat de auto's destijds al voorzien waren van luxe zoals AM/FM cassetterecorders, sunroof en airconditioning.

De vierde generatie (1987-1991)

Honda Civic (1990)

Vanaf 1987 begon de Honda Civic echt veel liefhebbers te trekken. Toen werd de derde generatie vernieuwd en daardoor wereldwijd beter verkocht dan de eerste en tweede generatie.

Honda kwam met deze generatie Civics ook als een van de eerste met een DOHC-systeem. Dit is een systeem waarbij de kleppen directer bediend worden en vlugger openen en sluiten waardoor de motor een hoger toerental kan bereiken. Ook wordt een hoger oppervlak door de kleppen bedekt waardoor je een grotere luchtstroom krijgt en hierdoor over een groter vermogen beschikt. Tevens werd in dit model Civic het revolutionaire VTEC-systeem geïntroduceerd. Dit houdt in dat er vanaf een bepaald toerental wordt overgeschakeld van een "tamme" naar een "wilde" nok op de nokkenas waardoor het vermogen flink wordt verhoogd.

Ook van deze generatie waren er een Civic Shuttle, een Civic hatchback, een Civic sedan en een CRX.

De vijfde generatie (1991-1995)

Honda Civic Coupé (1994)

In 1991 kwam Honda met een ontwerp van de nieuwe Civic, en deze werd al gauw een groot succes. Dankzij de flexibiliteit van de makkelijk te vervangen onderdelen en de vele accessoires die voor deze auto beschikbaar zijn, maakt hem geliefd onder vele mensen. Dit model Civic werd echter niet lang in productie gebracht. De hatchback was bijzonder door zijn in 2 delen te openen achterklep, behalve de hatchback was er ook een sedan en coupéversie, zowel uitgevoerd in 1.3 dx - 75pk (alleen hatcback) , 1.5 dxi - 90pk of een 1.6 ESI SOHC met 125 pk en een VTEC-systeem en een 1.6 VTI DOHC met 160 pk, deze VTI-versie had ook een VTEC-systeem.

De zesde generatie (1995-2000)

Honda Civic (1996)

Honda heeft het uiterlijk van de zesde generatie Honda Civic vanaf 1995 tot en met 2000 verder gestroomlijnd, en daarbij de auto's voorzien van sterkere motoren, variërend van 75 pk sterke 1,4 SOHC tot een 169 pk sterke 1,8 DOHC VTEC-motor, welke o.a. werd geleverd in de Aerodeck (Honda's aanduiding voor de stationwagon uitvoering) en vijfdeurs VTI-versie. Beide modellen werden overigens door Honda in Swindon (Engeland) gebouwd en niet in Japan, wat onder meer te maken had met de dure yen t.o.v. de Europese munteenheden en de daarmee verbonden concurrentiepositie t.o.v. andere autofabrikanten.

In 1999 gaf Honda de Civic een 'facelift' die de levenscyclus van de zesde generatie verlengde tot 2000, toen de zevende generatie Civic op de markt kwam.

De zevende generatie (2000-2005)

driedeurs Honda Civic Type-R, bouwjaar 2004

Vanaf 2000 heeft Honda wederom het uiterlijk van de Honda Civic aangepast. Ditmaal is de Civic in model hoger dan de vorige modellen geworden en is het schakelmechanisme geïntegreerd in de middenconsole. Voor het eerst koos Honda er voor om de drie- en vijfdeurs hatchback als Europese Civic en een op zich zelf staand model binnen het leveringsgamma van Honda te introduceren.

De Civic Sedan, die in tegenstelling tot de in Swindon, Engeland gebouwde hatchbacks in Japan wordt gebouwd, is als hybrideversie met de toegevoegde naam IMA in Europa op de markt gekomen, maar deze uitvoering kreeg niet zoveel aandacht als de concurrerende Toyota Prius. Ook levert Honda voor het eerst in Nederland een diesel in de Civic: de 1.7 CTDI. Er wordt naast een 180 pk sterke Type S ook een 2,0 met 201 pk verkrijgbaar, als de snelle Type R versie, die herkenbaar is aan het rode merklogo op de grille.

De achtste generatie (2006-2012)

Civic Type-R op de AutoRAI 2007

Vanaf 2006 bracht Honda de achtste Honda Civic op de markt. Dit futuristisch aandoende model lijkt niet op de eerdere modellen en het gewaagde ontwerp werd met gemengde reacties ontvangen. De auto werd wederom leverbaar met een diesel, dit keer de stille en krachtige 2.2 i-CTDI met 140 pk en 340 nm koppel uit de Accord. Daarnaast waren een 1.4 i-DSI en 1.8 i-VTEC benzine verkrijgbaar, evenals een 2.0 201 pk sterke Type R. Bij de 2009 revisie werd de 1.4 i-DSI motor vervangen door de krachtigere en zuinigere 1.4 i-VTEC, die bovendien een stuk krachtiger is (73 kW / 100 pk en 127 Nm koppel) dan z'n voorganger, om daarmee het vermogensgat met de 1.8 (104 kW / 142 pk en 174 Nm koppel) te verkleinen.

Deze Civic is ook weer als hybride (Honda Civic Hybrid) leverbaar, de tweede generatie dus. Dit betekent dat in de nieuwe Civic (vierdeurs sedan) de benzinemotor hulp krijgt van een elektromotor. Hij behaalt daarbij, onder ideale omstandigheden, 4,6 liter per 100 kilometer. De hybride versie van de Civic is in tegenstelling tot de Toyota Prius onderdeel van een bestaande modellijn. De Civic drie- en vijfdeurs modellen worden in Swindon, Engeland, gebouwd. De Civic Hybride komt uit Japan. Vanaf 2011 is enkel nog de vijfdeurs leverbaar, evenals de (hybride) vierdeurs sedan.

De negende generatie (2012-2017)

Begin 2012 kwam de negende generatie van de Honda Civic op de markt. Waar de achtste generatie een radicale omslag in het ontwerp te zien gaf, was de negende generatie veel meer een verfijning van het voorgaande model en in die hoedanigheid ook duidelijk herkenbaar als opvolger. Deze modellenreeks wordt enkel nog als vijfdeurs op de markt gebracht; de (Japanse) hybride sedan is sinds 2012 niet langer meer leverbaar. Wel werd vanaf 2014 onder de toegevoegde naam 'Tourer' ook een vijfdeurs stationwagon aan het gamma toegevoegd.

In de motorisering verandert er qua benzinemotoren niets t.o.v. de voorgaande generatie. De 1.4 i-VTEC en 1.8 i-VTEC blijven leverbaar. De 2.2 i-CTDI dieselmotor wordt wel opgevolgd, door de iets sterkere 2.2 i-DTEC (110 kW /150 pk, 350 Nm koppel, en in 2013 wordt daaronder nog de 1.6 i-DTEC (88 kW / 120 pk en 300 Nm koppel) als dieselmotor geïntroduceerd, om daarmee aan de downsize trend tegemoet te komen. Met ingang van 2014 is de 2.2 i-DTEC als motorkeuze komen te vervallen.

De tiende generatie (2017-)

Prototype tiende generatie Honda Civic
Prototype tiende generatie Honda Civic

Op het autosalon in Genève werd de concept voor de tiende generatie Honda Civic voorgesteld. Van motorisaties is er nog niet veel bekend, er is sprake van een 1.0 VTEC, een 1.5 VTEC en de bekende 1.6 i-DTEC. Het prototype is 30mm breder, 20mm lager en 130mm langer dan de 9e generatie.

Zie de categorie Honda Civic van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.