Museum Haarlem

Museum Haarlem is een museum in Haarlem over de historie en het culturele erfgoed van Haarlem en Zuid-Kennemerland. Het stadsmuseum is gevestigd in het historische centrum van Haarlem aan het Groot Heiligland 47, schuin tegenover het Frans Hals Museum.

Museum Haarlem
Historisch Museum Haarlem
Historisch Museum Zuid-Kennemerland
Museum Haarlem in het voormalige St. Elisabeth Gasthuis aan het Groot Heiligland te Haarlem
LocatieSint Elisabeth Gasthuis
Coördinaten52° 23 NB, 4° 38 OL
Typestadsmuseum
Themageschiedenis Haarlem en omstreken
Opgericht1975
Openingsdatum25 augustus 1975
Personen
DirecteurLaura van der Wijden[1]
CuratorPina Cardia[1]
Detailkaart

Website
Portaal    Kunst & Cultuur

Geschiedenis

De Stichting Historisch Museum Zuid-Kennemerland werd opgericht op 25 augustus 1975. Tot 1990 was de stichting actief als historisch informatiecentrum. Vanaf 1990 organiseert zij tentoonstellingen in het voormalig Sint Elisabeth Gasthuis aan het Groot Heiligland 47.

Het museum heeft sinds november 1998 de status van erkend museum en is door de fiscus als ANBI-instelling aangemerkt.[2] In 2005 werd de naam van het museum veranderd in Historisch Museum Haarlem. In 2012 is het museum gestart met de transitie naar een museum dat bezoekers niet alleen informeert over de geschiedenis, maar deze ook koppelt aan het heden. Hiermee wil het museum het publiek uitnodigen om op een nieuwe manier naar het verleden te kijken. Onderdeel van deze transitie is de naamsverandering begin 2015 in Museum Haarlem.

Activiteiten

Tentoonstellingen

In de vaste tentoonstelling worden acht eeuwen stad- en streekgeschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland in beeld gebracht. In deze deze tentoonstelling komt de Gouden Eeuw aan bod toen Haarlem een van de machtigste en rijkste steden van Holland was, de 19de eeuw toen de stad door industrialisatie een nieuwe rijke periode kende en de recente geschiedenis. De tentoonstelling is onderverdeeld in de thema’s werken, wonen, macht, geloof en kunst en wetenschap.

Elk half jaar is er een tentoonstelling over een thema uit de geschiedenis van Haarlem en Zuid-Kennemerland. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen van Haarlemse kunstenaars.

Kinderen en onderwijs

Museum Haarlem biedt ook voor kinderen activiteiten aan. Met ‘kijk-je-wijzers’ kunnen kinderen vanaf vier jaar de tentoonstellingen ontdekken. In het KinderKabinet worden kinderen uitgedaagd te kijken, voelen en ontdekken. Daarnaast heeft het museum lespakketten ontwikkeld die aansluiten op de leerdoelen in het onderwijs. Ook is er het ‘Stappen in de Stad’-project, waarbij kinderen in de leeftijd van 11 tot 14 jaar via een app kunnen kennismaken met de geschiedenis en het erfgoed van Haarlem. Kinderen gaan met de app op zoek naar de waarheid over drie Haarlemse legendes. Dit project is in samenwerking met ErfgoedEducatie Haarlem ontwikkeld. Ook het project ‘Wie wat bewaart, heeft wat!’ is onderdeel van het samenwerkingsprogramma met ErfgoedEducatie Haarlem.

Gebouw

Het museum is gevestigd in een deel van het voormalige Sint Elisabeth Gasthuis uit 1581. Museum Haarlem nam in 1990 zijn intrek in het voormalige gasthuis aan het Groot Heiligland.

Gasthuis

In het Gasthuis worden de bezoekers ontvangen. Hier is ook het museumcafé gevestigd plus een museumwinkel met onder meer boeken over Haarlem en producten van Haarlemse ontwerpers. In het Gasthuis zijn ook regelmatig de zogenoemde Gasthuisexposities te zien. Dat zijn kleine tijdelijke tentoonstellingen die Museum Haarlem samen met andere instellingen en bedrijven organiseert.

Weeshuiskamer

In de Weeshuiskamer kan de bezoeker ontdekken hoe het was om als kind in armoede en zonder ouders op te groeien. De Weeshuiskamer heeft een kinderslaapkamer en een opstelling van de regentessen. In de kerstperiode wordt de Weeshuiskamer in kerstsfeer gebracht.

Organisatie

Het Haarlem Museum draait op meer dan 100 vrijwilligers. In 2015 werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet, toen het museum de Vrijwilligersgroepsprijs 2015 in de wacht sleepte.[3]

Collectie

Zie de categorie Museum Haarlem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.