Hetepheres II

Hetepheres II (26e eeuw v.Chr.) was in het Oude Rijk een koningin van de 4e dynastie van Egypte en regeerde aan de zijde van koning (farao) Djedefre. Zij was een dochter van farao Choefoe (Cheops) en Meritites I.

Koningin Hetepheres II



Standbeeld van Hetepheres II en Meresanch III
(Museum of Fine Arts)
Algemene informatie
Geborenca. 2550 v.Chr.
NationaliteitOud-Egyptische
BeroepKoningin van het Oude Rijk
Bekend van4e dynastie van Egypte
Overig
Partner(s)Kawab, Djedefre, Ankhaf
KinderenDuaenhor, Kaemsechem, Mindjedef en Meresankh III (van Kawab), Neferhetepes van Djedefre
PolitiekKoninklijke vrouwe
Hmt nswt
en Priesteres
Zie ookChentetenka
Portaal    Oudheid

Hetepheres werd nog in de bewindsperiode van haar grootvader Snofroe geboren. Haar eerste huwelijk met haar broer Kawab schonk haar minstens één zoon, waarschijnlijk zelfs drie: Mindjedef, Duaenhor en mogelijk ook Kaemsechem, en een dochter (Meresankh III). Na de dood van Kawab trouwde ze met Djedefre die na Chufu farao werd, terwijl zij de koninginnentitel droeg. Toen Djedefre stierf trouwde ze mogelijk nog een lid van het koninklijk hof; Ankhaf, de vizier die oom of broer was van Cheops had een echtgenote met de naam Hetepheres. Er is discussie of dit Hetepheres II zelf was.

Door het huwelijk van haar dochter Meresankh III met de volgende farao Chafra werd Hetepheres de schoonmoeder van de farao wat haar een aanzienlijk invloedrijke positie bezorgde. Het is dan ook merkwaardig dat zo weinig van haar werd overgeleverd.

Hetepheres II overleefde ook haar dochter, en stierf uiteindelijk onder de regering van farao Sjepseskaf, zodat ze een van de langstlevende leden van de 4e dynastie moet zijn geweest: ze maakte het bewind van 7 farao's in een bloeiperiode van Egypte mee.

Grafplaats

Het is nog steeds onbekend waar Hetepheres II haar laatste rustplaats vond. Zij had wel een dubbele mastaba G 7110 - 7120 die ze samen met haar eerste echtgenoot had laten bouwen. Maar vanwege zijn vroege dood en het nieuwe huwelijk van zijn vrouw werd hij daar alleen begraven.

Ook de nabijgelegen mastaba G 7350 die tegen het eind van de 4e dynastie werd gebouwd, wordt wel als het mogelijk graf van Hetepheres II gezien, omdat daar reliëfafbeeldingen zijn gevonden die mogelijk haar en haar dochter afbeelden.

Bijzondere vondst

Sfinxsculptuur van Hetepheres II.

In het piramidencomplex van Hetepheres II en koning Djedefre werd een aan haar gewijde sfinxsculptuur in Abu Roash gevonden. Het gaat waarschijnlijk om de eerste uitbeelding van een sfinx in de Egyptische geschiedenis.

Titels

Van Hetepheres II zijn als koninginnentitels bekend:

De vorige Egyptische koningin was Khentetenka. Opvolgster van Hetepheres II was mogelijk Per-Senet of Hekenu-hedjet en vervolgens Meresankh II.

Zie de categorie Hetepheres II van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.