Den Gouden Berg

Den Gouden Berg is een gemeentelijk monument in het Noord-Limburgse dorp Tegelen, tegenwoordig de gemeente Venlo.

Den Gouden Berg
Het pand voor de restauratie
Locatie
LocatieSint-Martinusstraat 2, Tegelen
Status en tijdlijn
Oorspr. functieherberg met brouwerij
Huidig gebruikwooncomplex
Bouw gereedcirca 1800
Verbouwing2015-2016
Verdiepingen3
Bouwinfo
EigenaarVereniging Hendrick de Keyser
Erkenning
Monumentstatusgemeentelijk monument
Detail boven ingang
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Het uit circa 1800 stammende pand, naar alle waarschijnlijkheid gebouwd door de familie Houba, geldt als een van de oudste plaatselijke etablissementen, gelegen langs de Engerbeek in de historische dorpskern van Tegelen. Boven de entree van het pand hangt een gietijzeren schild uit de 19e eeuw met daarop de afbeelding van een gouden berg en de tekst 'den Gouden Berg anno 1775'. Het jaartal 1775 is het fictieve bouwjaar en is pas in de eerste helft van de 20e eeuw toegevoegd.

De herberg van de familie Houba was tot begin jaren dertig van de 20e eeuw in het pand gevestigd. In de Gouden Berg waren ook brouwerij, een jeneverstokerij en vanaf 1842 een stijfselfabriek gestationeerd. In 1938 werd in het pand door de familie Oehlen een verf- en behangwinkel gevestigd. In de Gouden Berg werden diverse Tegelse verenigingen opgericht, waaronder de Koninklijke Harmonie St. Cecilia (1853), Mannenkoor Excelsior (1894), het Tegels Symphonie Orkest (1910) en de Passiespelen Tegelen (1926).

In 2014 werd de Gouden Berg verworven door Vereniging Hendrick de Keyser. De vereniging heeft het monument in 2015-2016 ingrijpend gerestaureerd en drie wooneenheden en een atelier of bedrijfsruimte gerealiseerd. Zowel de provincie Limburg als de gemeente Venlo hebben bijgedragen middels subsidies.[1][2][3]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.