Henri van Wermeskerken

Johan Wilhelm Henri (Henri) van Wermeskerken (Rotterdam, 22 maart 1882Königswinter, 7 juni 1937) was een Nederlandse journalist en schrijver die voor de Tweede Wereldoorlog een uitstekende reputatie genoot, daarna is hij in de vergetelheid geraakt. Hij was de zoon van Johanna van Woude; mogelijk heeft hij ook onder het pseudoniem Henri van Woude geschreven.

Henri van Wermeskerken
Van Wermeskerken (door Han van Meegeren)
Algemene informatie
Volledige naamJohan Wilhelm Henri van Wermeskerken
Geboren22 maart 1882
GeboorteplaatsRotterdam
Overleden7 juni 1937
OverlijdensplaatsKönigswinter
Land Nederland
Beroepschrijver, journalist
Dbnl-profiel
Portaal    Literatuur
Henri van Wermeskerken

Levensloop

Henri van Wermeskerken werd in 1882 geboren als zoon van Sophia Margaretha Cornelia Junius (die schreef onder het pseudoniem Johanna van Woude) en Johannes van Wermeskerken. Hij is driemaal getrouwd geweest. Eerst met Maria Pappadopoulos, die hij ontmoette toen hij de Olympische Spelen in Athene versloeg. Hij trouwde in 1913 met Frederika "Frida" Wilhelmina Haye (Amsterdam, 8 juni 1888). Uit dit huwelijk kwam een dochter voort, Elfrida "Fridy" Sophia Maria.[1] In 1934 trouwde hij met Sophia Cornelia Johanna te Mijtelaar (Amsterdam, 29 augustus 1891).

Hij was correspondent van onder andere De Telegraaf, het Haarlems Dagblad, de NRC en het Soerabajasch Dagblad.[2]

In 1928 nam hij deel aan de Art Competition tijdens de Olympische Zomerspelen in Amsterdam. Een van zijn Nederlandse mededeelnemers was Jan Wils.[3]

Henri van Wermeskerken overleed in 1937. Op Westerveld is een mausoleum voor hem gebouwd, deze graftombe staat op de Lijst van rijksmonumenten in Driehuis.

Schrijfstijl

Zijn romans zijn vlot geschreven, maar voortdurend op het publiek gericht, dat beurtelings geamuseerd en ontroerd moest worden, en ze zijn niet geheel vrij van mooi-doenerij. Hetzelfde geldt voor zijn toneelstukken: ze zijn handig in elkaar gezet, maar ze moeten het toch te veel hebben van goedkope, lachwekkende situaties. Uitzondering is de verhalenbundel Langs den gordel van smaragd waarin van Wermeskerken zichzelf heeft overtroffen. Zonder zijn banaliteiten kon hij een bekwaam verteller zijn.[4]

Er komen een aantal elementen terug die bekend waren van zijn moeder. Het grote succes van zijn moeder was Het Hollandsch Binnenhuisje, een van zijn boeken was Het Indisch Binnenhuisje (mogelijk bedoeld als vervolg). Hoofdfiguur in Het Hollandsch Binnenhuisje is Hein Smeder. Van Wermeskerken heeft een boek geschreven, getiteld Leo Smeder.

Bibliografie

  • Leo Smeder (1907), vervolg van 'Hollandsch binnenhuisje' van Mevr. S.M.C. van Wermeskerken - Junius (1853 - 1904), bekend onder de naam Johanna van Woude
  • Tropenadel (1916), toneelstuk (later ook als roman uitgebracht)
  • De Suikerfreule (1917), toneelstuk (later ook als roman uitgebracht), soms ook wel De Verjongingskuur genoemd.
  • Roemah angker (1922)
  • Langs den gordel van smaragd (1923), verhalenbundel
  • Een Indisch binnenhuisje (1924)
  • Een tante uit Indië (1928)
  • Boy (1930)
  • Het Manneneiland (1931)
  • Tropische zoutwaterliefde (1932)
  • Snoet's Wilde Jaren (1932) en vervolg
  • De Groene Hel (1933) (met als subtitel "Het blanke mysterie van de Matto Grosso")
  • Twee zwervers door de grote wereld (1936)

Aantekeningen

  • De Suikerfreule is tot film verwerkt in 1935 met van Wermeskerken als scenarioschrijver.[5]
  • Snoet's Wilde Jaren (en vervolg) is een plaatjesalbum dat uitgebracht werd door Haust (de toast fabrikant, nu onderdeel van Continental Bakeries[6]). Van Wermeskerken verzorgde de tekst en Piet van der Hem de plaatjes.
  • Twee zwervers door de grote wereld is een plaatjesalbum dat uitgebracht werd door N.V. Paul C. Kaiser Biskwie-, Koek- en Beschuitfabrieken. Van Wermeskerken verzorgde de tekst en Willy Sluiter de plaatjes.
  • In 1934 is door N.V. Paul C. Kaiser Biskwie-, Koek- en Beschuitfabrieken ook een plaatjesalbum uitgebracht: Pau Li, de Kleine Chinees. De plaatjes waren van Willy Sluiter en de tekst was van Henri van Woude, vermoedelijk van Wermeskerken. Pau Li is ook een van de twee hoofdfiguren in Twee zwervers door de grote wereld.

Externe bronnen

  • K. ter Laan, Letterkundig woordenboek voor Noord en Zuid, G.B. van Goor Zonen's Uitgeversmaatschappij, Den Haag / Djakarta, 1952
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.