Henk Tieman

Hendricus Johannes Tieman (Den Haag, 15 augustus 1921 - Rotterdam, 18 januari 2001) was een Nederlandse beeldhouwer, keramist, tekenaar, glasschilder, monumentaal kunstenaar en vervaardiger van mozaïek.

Henk Tieman
Glaskunstwerk met de vliegende boeken, TU Delft Library (Foto: Jan van der Heul)
Persoonsgegevens
Volledige naamHendricus Johannes Tieman
Geboren15 augustus 1921
Overleden18 januari 2001
Geboorteland Nederland
Beroep(en)Beeldhouwer, keramist, tekenaar, glasschilder, monumentaal kunstenaar en vervaardiger van mozaïek
Oriënterende gegevens
Stijl(en)Figuratief
RKD-profiel
Website
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven en werk

Tieman volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij was een leerling van Oswald Wenckebach (beeldhouwen) en Frits Eschauzier (decoratieve kunst) aan de TH Delft, en was lid van Arti et Industriae in Den Haag, en de Vereniging van Beeldende Kunstenaars De Kring in Delft.

Van 1938 tot 1982 werkte Tieman als monumentaal kunstenaar op de afdeling Bouwaardewerk van de Koninklijke Delftse Aardewerkfabriek De Porceleyne Fles. Na de Tweede Wereldoorlog groeide deze afdeling sterk en nam zelf ontwerpers in dienst.

Tieman heeft keramiek ontworpen en geproduceerd voor talloze gebouwen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld cloisonné tegels. In Den Haag Zuidwest zijn drie kunstwerken van hem te vinden. Voor de Woningbouwvereniging 's-Gravenhage maakte hij een acht meter hoog en drie meter breed keramisch reliëf voor de liftschacht.[1] Voor de openbare bibliotheek van Delft maakte hij het kleurrijke glaskunstwerk "met de vliegende boeken" in dertien panelen. Toen de bibliotheek in 2007 verhuisde, kreeg het werk onderdak in de TU Delft Library.[2] Kunstwerk Mercurius is te zien in Amsterdam Nieuw-West. De abstracte sculptuur Groei uit 1968 bevindt zich in Hengelo op het Industrieplein.[3] Voor een bioscoop in Steenwijk maakte hij een plastiek dat een groot deel van de gevel bedekt.

Tieman overleed in januari 2001 op 79-jarige leeftijd in Rotterdam.

Fotogalerij

Zie de categorie Henk Tieman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.