Heilig Hartbeeld (Maastricht, Tongerseweg)

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Maastricht, in de provincie Limburg.

Heilig Hartbeeld
KunstenaarJoseph Cuypers
Jaar1919
Materiaalzandsteen
LocatieTongerseweg, Maastricht
Portaal    Kunst & Cultuur

Achtergrond

In de jaren 1870-1890 werd de Sint-Servaasbasiliek gerestaureerd onder leiding van architect Pierre Cuypers. Hij liet daarbij onder andere het gotische portaal aan het huidige Keizer Karelplein vernieuwen. In 1919 werd een Heilig Hartbeeld geplaatst op een klokvormige sokkel voor de entree. Het beeld is gemaakt door Joseph Cuypers, een zoon van de architect, die het gezicht van zijn vader als model voor Christus zou hebben gebruikt, iets wat bij de Maastrichtenaren niet in goede aarde viel.[1]

Het beeld werd in 1981 verwijderd in verband met aanpassingen van het Keizer Karelplein. In 1984 werd het geplaatst op de Algemene Begraafplaats Tongerseweg. In 1991 werd op de voormalige locatie aan het Keizer Karelplein de Sint-Servaasfontein geplaatst, met een beeld van Charles Vos uit 1934, dat eerder op het Vrijthof had gestaan.

Beschrijving

Het beeld toont een Christusfiguur, staande op een halve wereldbol, omgeven door wolken. Hij houdt zijn beide armen gespreid en toont in zijn armen de stigmata. Op zijn borst is in reliƫf het Heilig Hart zichtbaar, omwonden door een doornenkroon.

Het beeld staat sinds de verhuizing naar de begraafplaats op een eenvoudige, gemetselde sokkel.

Trivia

Het beeld werd door de lokale bevolking vroeger ook wel de 'verkeersregelaar' genoemd.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.