Hatsune Miku

Hatsune Miku (初音ミク) is een Japans fictief personage, oorspronkelijk ontwikkeld rondom een synthetische stem. Haar stem ontleent ze aan spraaksynthesesoftware ontwikkeld door Crypton Future Media[1], die haar hoofdzetel heeft in Sapporo. Haar stem wordt gemaakt met behulp van spraaksynthesetechnologie van Yamaha Corporation 'Vocaloid 2' en 'Vocaloid 3'.[2] Tevens wordt ‘Piapro Studio’, een VSTi-plugin ontwikkeld door Crypton Future Media, gebruikt om Hatsunes stem vorm te geven. Hatsune Miku was de tweede Vocaloid die verkocht werd gebaseerd op de 'Vocaloid 2' software en de eerste Japanse Vocaloid die met deze technologie op de markt werd gebracht. Stemactrice Saki Fujita leverde de benodigde samples voor Miku’s stem.[3] Bij “live” optredens wordt de afbeelding of een hologram (feitelijk een "Pepper's Ghost"-illusie) van Hatsune Miku geprojecteerd op grote projectieschermen.[4] Ze wordt afgebeeld als een 16-jarig meisje met zeer lange groenblauwe staarten.

Hatsune Miku
OntwikkelaarCrypton Future Media
Uitgebracht31 augustus 2007
Recentste versieHatsune Miku V4X 
(31 augustus 2016)
StatusActief
BesturingssysteemMicrosoft Windows, Mac OS, iOS
CategorieProgramma voor het synthetiseren van stemmen
LicentieGesloten
WebsiteHatsune Miku V3
Portaal    Informatica
Cosplay-voorstelling van Hatsune Miku

Oorsprong naamgeving

De naam van het personage is een samenvoeging van de Japanse woorden "eerste (初 hatsu)",[5] "geluid (音, ne)"[6] en "toekomst (ミク, miku)".[7] Toekomst in het Japans is “未来” en wordt normaal gelezen als "mirai", miku is een nanori-vorm van het woord "de toekomst". Haar naam verwijst naar haar positie als de eerste van Cryptions “Character Vocal Series”, afgekort CV.

Ontwikkeling

Good Smile Racing met Hatsune Miku-livrei (Fuji Speedway, 2018)

Hatsune Miku werd ontwikkeld door Crypton Future Media met behulp van Yamaha's 'Vocaloid 2'- en 'Vocaloid 3'-spraaksynthesesoftware. Miku's stem is gemaakt door het nemen van stem-samples van stemactrice ‘Saki Fujita’ bij een bepaalde toonhoogte en toon. Deze verschillende samples bevatten een Japanse of Engelse klank die, wanneer aaneengeregen, volledige woorden, zinnen en teksten kunnen maken. De toonhoogte van de samples wordt later door de software zelf aangepast. De manier van componeren van zangtekst in 'Vocaloid 2' en 'Vocaloid 3' is vergelijkbaar met die van andere muzieksoftware waarbij de noten van instrumenten via een virtueel pianoklavier ingevoerd worden.

Hatsune Miku werd op 31 augustus 2007 uitgebracht als eerste stem/personage van de “Character Vocal Series”. Cryption had het idee om Miku uit te geven als “een android-diva in de wereld van de nabije toekomst waarin muzieknummers verloren zijn gegaan”. Hatsune Miku werd vrijgegeven voor 'Vocaloid 3' op 31 augustus 2013. Deze laatste versie heeft ook een Engelstalige geluidsbibliotheek.[8]

Popster

Hatsune Miku is in Japan en bij fans van Japanse cultuur in het buitenland een echte ster. Zo heeft ze (als hologram) een uitverkochte tour door de Verenigde Staten gedaan, trad ze op bij de Late Show with David Letterman, was ze het officiële voorprogramma van Lady Gaga, is er een opera geschreven met haar in de hoofdrol en was ze te zien in meerdere Toyota commercials die ook buiten Japan werden uitgezonden. Bij live optredens wordt er met doorzichtige schermen een driedimensionale projectie van Miku op het podium weergegeven. Ze zingt liederen van Vocaloid producers bijgestaan door een live band. Naast Miku's hologram verschijnen ook andere personages zoals Kagamine Rin en haar tweelingbroer Kagamine Len, Megurine Luka, Kaito vocaloid en Meiko vocaloid.

Computerspellen

Hatsune Miku: Project DIVA is een serie muziekspellen ontwikkeld door Sega en Crypton Future Media. De spellen zijn verschenen voor de PlayStation Portable, PlayStation 3, PlayStation 4, Nintendo 3DS, iOS, Sega RingEdge en PlayStation Vita. De serie bestaat uit vijf hoofdtitels en drie spin-offs. De spelserie maakt gebruikt van Vocaloids, dit is een computerprogramma dat gebruikt wordt om een zangstem te synthetiseren.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.