Hashtag

Een hashtag bestaat uit een hekje als voorvoegsel, zonder spatie gevolgd door een woord, of meerdere woorden zonder spaties ertussen (met eventueel underscores in plaats daarvan), om een bericht eenvoudig te vinden. Hashtags worden gebruikt op verschillende socialemediawebsites, zoals Twitter,[1] Facebook,[2] Google+ en YouTube.[3] Hierbij wordt de hashtag vooral gebruikt als een tag-aanduiding. Een hashtag kan onderdeel van een zin zijn of een losse aanvulling daarvan zijn.

Hashtag (#yolo) You Only Live Once

Voorbeeld:

#Wikipedia is een #encyclopedie

De tags #wikipedia en #encyclopedie zorgen ervoor dat het bericht eenvoudig gevonden kan worden. In het geval dat een gebruiker zoekt naar een hashtag krijgt hij meestal een lijst met berichten die dezelfde hashtag gebruiken.[4]

Sinds de komst van de hashtag wordt in de volksmond steeds vaker ten onrechte de term 'hashtag' gebruikt, terwijl men het over het hekjessymbool heeft.

Geschiedenis

De hashtag werd het eerst gebruikt binnen het IRC-netwerk, De # (jargon: sharp) werd hier gebruikt om er kanalen of onderwerpen mee aan te duiden. De hashtag dook opnieuw op bij Twitter. Deze functie is niet door Twitter zelf bedacht maar door Chris Messina.[5] Zijn tweet was

how do you feel about using # (pound) for groups. As in #barcamp [msg]?

De eerste echte toepassing van de hashtag was in oktober 2007. De Amerikaan Nate Ritter gebruikte de hashtag om de berichten omtrent de bosbranden in Californië aan te geven. Tijdens de Iraanse opstand in 2009 bewees de hashtag zijn bestaansrecht. Door hashtags toe te voegen aan de berichten konden mensen over de hele wereld eenvoudig de ontwikkelingen volgen.[6]

Twitter zelf zag ook in dat de hashtag een goede toevoeging was aan het systeem en besloot dan ook op 1 juli 2009 om automatisch hyperlinks te plaatsen bij hashtags. Zo konden gebruikers eenvoudig zoeken op en doorklikken op bepaalde hashtags. In 2010 is dit systeem uitgebreid en werd de trending topic eraan toegevoegd. Vanaf dat moment konden mensen zien welke onderwerpen populair waren en erop zoeken.

In 2013 implementeerde ook Facebook hashtags in zijn systeem,[7] nadat eerder Instagram hetzelfde had gedaan.

Frans

De "hashtag" heet in het Frans officieel mot-dièse (een samenstelling van mot 'woord' en dièse 'kruis'), zo berichtte het Franse staatsblad Journal officiel de la République française op 23 januari 2013.[8] In het Franstalig deel van Canada mot-clic.

Zie de categorie Hashtags van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.