Handdoek

Een handdoek is een doek (meestal gemaakt van badstof, soms van wafelstof) om het lichaam, of delen daarvan (handen), na het wassen mee af te drogen. Het woord heeft een brede, algemene betekenis gekregen: niemand zal nog denken dat een handdoek uitsluitend bedoeld is om alleen de handen mee af te drogen.

Raphaelle Peale: Na het bad 1823
Beluister (info)
Badhanddoek

Keukenhanddoek

De keukenhanddoek is meestal relatief klein en vierkant (circa 50 × 50 cm), bedoeld om met name de handen of de vaat af te drogen. Een (bad)handdoek is groter en heeft meestal een rechthoekige vorm van minimaal 50 × 90 cm. Ook de stof van een keukenhanddoek en een badhanddoek kan verschillen.

Badhanddoek

Extra grote badhanddoeken worden ook gebruikt om het lichaam mee te omhullen na een bad of douche. Badhanddoeken zijn ook handig op het strand, om op te gaan liggen in plaats van in het zand, en worden dan meestal badlaken of strandlaken genoemd.

"Gastendoekjes"

Extra kleine handdoekjes (gastendoekjes) zijn bedoeld voor gasten voor eenmalig gebruik, bijvoorbeeld op een toilet in een huis of de wat betere restaurants. Er is dan een stapel gastendoekjes beschikbaar. Ieder doekje wordt na eenmalig gebruik in een speciale mand of bak gedeponeerd. Het gebruik van een droog en schoon gastendoekje is uiteraard veel hygiënischer dan het herhaald gebruik door verschillende mensen van een steeds natter wordende handdoek.

Religieus gebruik

Een lavabodoekje is een bijzondere handdoek die in de sacristie en tijdens de Mis gebruikt wordt.

In de sport

In sommige sporten (zoals tennis) worden tijdens de wedstrijd vaak handdoeken gebruikt om het gezicht van zweet te ontdoen.

Varia

  • 25 mei wordt gevierd als Towel Day. Het is een ere aan Douglas Adams, auteur van The Hitchhiker's Guide To The Galaxy (Het Transgalactisch Liftershandboek), waarin de handdoek als een van de nuttigste zaken wordt omschreven.

Zie ook

Zie de categorie Towels van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.