Habichtsburg

De Habichtsburg is een kasteel in de gemeente Habsburg in Zwitserland. De ruïnes van de burcht bevinden zich op een rots aan de Aare (zijrivier van de Rijn) in het kanton Aargau.

Habichtsburg
Stamslot van het huis Habsburg, de Habichtsburg
Locatiegemeente Habsburg,  Zwitserland
Algemeen
Huidige functieRuïne
Gebouwd inRond 1020
Lijst van kastelen in Zwitserland

Naam

Over de herkomst van de naam van de burcht bestaan verschillende versies:

  • Legendarisch: Tijdens een jachtpartij zou een havik zijn neergestreken op de muren van de burcht, waardoor Radboud het de naam van Habichsburch gegeven zou hebben
  • Historisch: Het oudduitse woord “Hab” (of : “Haw”) betekende rivierovergang: Burg an der Hab ofwel Habsburg (burcht van/aan de rivierovergang)

Geschiedenis

De burcht werd gebouwd door Radboud I en Werner (bisschop van Straatsburg) , kleinzonen van Gontran de Rijke (graaf van Elzas en Brisgau), de stichter van het huis Habsburg (vermeld rond 959).

Over de reden waarom de burcht zou zijn opgericht bestaat een verklaring, dat de burcht als verdedigingswerk gold tegen Bourgondië, met wie de Zwitserse gebieden op vijandige voet stonden. Gezien de ligging in het ‘achterland’ van de frontlinie wordt hieraan getwijfeld.

Meer plausibel is, dat de burcht werd opgericht om de aanspraken op de omliggende gebieden te bevestigen, waardoor de burcht een statussymbool en bestuurscentrum werd van de landheer. Al in de 11e eeuw bezat het huis Habsburg vele landerijen in Aargau en kende het ook grote rijkdom, getuige het feit dat de burcht in steen werd opgetrokken, in tegenstelling tot de meeste burchten van die tijd, die voornamelijk van hout waren gemaakt.

Moderne tijd

De ruïne van de vroegere burcht is een cultuurerfgoed in Zwitserland. Bij de burcht bevindt zich een informatiecentrum over de geschiedenis van de burcht en een restaurant.

Zie de categorie Habsburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.