Gustave Asselbergs

Gustave Asselbergs, (Amsterdam, 5 september 1938 – Nijmegen, 4 augustus 1967), was een Nederlands schilder en beeldhouwer in de moderne kunst. Zijn bekendste werken zijn combinaties van schilderijen met collages van foto's en alledaagse voorwerpen.

Gustave Asselbergs
Persoonsgegevens
Volledige naamGustave Johan Willem Anton Asselbergs
Geboren5 september 1938 Amsterdam
Overleden4 augustus 1967 Nijmegen
GeboortelandNederland
Beroep(en)kunstschilder
beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en)Pop-art
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Biografie

Gustave Johan Willem Anton Asselbergs, werd geboren in Amsterdam als zoon van van Wilhelmus Johannes Maria Antonius Asselbergs (bekend als de dichter Anton van Duinkerken) en Leonie Judith Anna Arnolds. In 1952 verhuisde het gezin naar Nijmegen. Asselbergs ging naar het Dominicus College en studeerde daarna aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs. In 1961 exposeerde hij in het Stedelijk Museum Amsterdam, hij won een Koninklijke Subsidie en in 1966 verwierf hij de prestigieuze Harkness-beurs waardoor hij twee jaar in New York kon werken. In New York bleek Asselbergs een hersentumor te hebben. Hij keerde terug naar Nijmegen waar hij op 4 augustus 1967 overleed in het Radboudziekenhuis. Asselbergs was getrouwd en had een dochter.

Ondanks de korte periode waarin hij actief was liet Asselbergs een groot oeuvre na van doeken, tekeningen en collages. Zijn maatschappelijke betrokkenheid vormde de belangrijkste inspiratie voor zijn werk, waar actuele themas als politiek, de oorlog in Vietnam, ruimtevaart, literatuur en film blijven terugkeren. Vanaf 1963 werkte hij aan een project dat hij het 'beeldalfabet' noemde: een verzameling van beelden en symbolen die samen een groep van negen vierkanten konden vullen. Deze vierkanten konden naar believen ingevuld worden met symbolen en beelden om zo een universele beeldtaal te vormen. Door zijn vroege dood is dit project onvoltooid gebleven.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.