Grote Renaissancedam

De Grote Renaissancedam komt in de Blauwe Nijl te liggen, een grote rivier in het westen van Ethiopië. Met de bouw is in 2011 een begin gemaakt. Er komen 16 turbines om elektriciteit op te wekken met een totaal vermogen van 6000 megawatt. Het wordt de grootste waterkrachtcentrale in het land en een van de grootste ter wereld. Ethiopian Electric Power Corporation is de opdrachtgever van het project.

Grote Renaissancedam
Werk aan de dam (2014)
Algemene gegevens dam
PlaatsBenishangul-Gumuz, Ethiopië
Hoogte170 m
Lengte1800 m
Vermogen16 x 375 MW = 6000 MW
Bouw
Bouwperiode2011-2017
Stuwmeer
Belangrijkste uitlopenBlauwe Nijl
Oppervlakte1800 km²
Volume63 km³

Beschrijving

De Blauwe Nijl is de grootste rivier van Ethiopië. Ze stroomt naar Soedan komt daar samen met de Nijl en levert meer dan de helft van het water dat door deze rivier stroomt op weg naar Egypte. Dit land is bijna volledig afhankelijk van het water uit de Nijl. Het heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat het oorlog zal voeren als het minder water krijgt en eiste in het verleden dat de bouw van de dam werd stilgelegd.[1] In maart 2015 hebben de drie betrokken landen, Ethiopië, Soedan en Egypte, een akkoord bereikt over het gebruik van het water van de Blauwe Nijl. Daarna is de spanning tussen de drie landen afgenomen.[1]

De dam ligt in de Etiopische grensstreek met Soedan, zo’n 500 kilometer ten noorden van Addis Abeba. Hij is zo’n 1800 meter lang en vanaf de basis gemeten ongeveer 170 meter hoog. Het bouwwerk heeft een volume van ongeveer 10 miljoen m3. Aan de voet komen 16 Francisturbines en generatoren, elk met een vermogen van 375 MW. Er komen twee generatorgebouwen, links en rechts van het midden van de dam.

Het reservoir krijgt een oppervlakte van 1800 km² en kan 63 km³ water bevatten. Voor het geval dat er in korte tijd veel water wordt aangevoerd en het water over de dam dreigt te stromen, zijn er diverse noodoverlaten geprojecteerd waarmee een teveel aan water snel en veilig kan worden afgevoerd.

De totale kosten van het project zijn geraamd op $ 4,8 miljard. Ethiopië draagt zelf het grootste deel van deze investering. Het Italiaanse bedrijf Salini Impregilo is de hoofdaannemer van het project.

In augustus 2017 was 60% van het project gereed.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.