Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen

Groep van Marxisten-Leninisten/Rode Morgen (GML) is een Nederlandse maoïstische organisatie ("partij in opbouw"), opgericht in 1977 door Amsterdamse studenten en een groep geroyeerde ex-leden van de Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland. De GML geeft het blad Rode Morgen uit en richt zich sinds zijn oprichting vrijwel volledig op bedrijvenwerk en vakbondsactivisme.

Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen
Geschiedenis
Opgericht1977
Algemene gegevens
Actief inNederland
IdeologieMaoïsme
JongerenorganisatieJong en Strijdbaar (JES!)
Websitehttp://www.rodemorgen.nl/
Portaal    Politiek

In de beginjaren van de partij was de latere GroenLinks-leider Paul Rosenmöller zo'n vijf jaar lid van de GML. De GML en Rosenmöller speelden een hoofdrol in de Rotterdamse havenstaking van 1979. Jeroen Toussaint is voorzitter van GML/Rode Morgen. Hij was evenals Paul Rosenmöller voor de FNV in de Rotterdamse haven actief. Naar schatting had de GML in 1981 zo'n 30 leden.[1]

In 2007 werd door HP/De Tijd een artikel gewijd aan de opvattingen van GML/Rode Morgen over de Rode Khmer van Pol Pot.[2] Hoewel de misdaden van de Rode Khmer al in 1977 bekend waren bleef GML/Rode Morgen volgens HP/De Tijd deze beweging nog in daarop volgende jaren steunen.

In 2010 werd de GML/Rode Morgen lid van de Internationale Coördinatie van Revolutionaire Partijen en Organisaties (ICOR). Dit is een internationaal samenwerkingsverband van 40 verschillende communistische partijen vanuit de hele wereld.

Sinds 2012[3] heeft de GML/Rode Morgen ook een jongerenafdeling, namelijk 'Jong en Strijdbaar'. Zij zet zich in voor het "bouwen van een revolutionaire jongerenorganisatie die strijdt voor een maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking, voor het echte socialisme".[4]

De GML heeft naast haar maandelijkse krant Rode Morgen een aantal eveneens maandelijkse uitgaven uit voor specifieke bedrijfstakken, zoals De Volle Lading (DVL) voor de havensector en de Post in Beweging (PiB) voor de postsector[5][6].

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.