Glaswol

Glaswol is een silicaat dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Het is een product dat vervaardigd wordt uit zand en gerecycled glas (geen post consumer). Het is niet brandbaar en niet oplosbaar in water, en daardoor erg geschikt als bouwmateriaal. Omdat glaswol jeuk kan veroorzaken, moet bij het werken ermee wel beschermende kledij worden gedragen, zoals werkhandschoenen en een stofmasker.

Glaswol is simpel te verwerken. Het weegt weinig. Men kan het knippen met een (heggen)schaar of snijden met een lang mes (bijvoorbeeld een broodmes). Het kan worden gevouwen en in onregelmatige ruimte worden gepropt. Het moet daarna dan wel weer kunnen expanderen, anders gaat de isolerende werking verloren. Om het vast te zetten kunnen nietjes of spijkertjes worden gebruikt. Vaak kan de wol worden ingeklemd (bijvoorbeeld tussen staanders van een wand).

Een glaswoldeken heeft een zeer open, driedimensionale structuur. Lucht wordt als het ware ingesloten tussen de vezels en kan dus niet circuleren en warmte afvoeren: er wordt een isolerende luchtlaag gevormd. De warmtegeleidingscoëfficiënt is ongeveer 0,035 W/(m.K). Glaswol moet droog gehouden worden. Is het eenmaal nat geweest, dan verliest het blijvend zijn warmte-isolerend vermogen[1].

Glaswol wordt ook geleverd met een bekleding erop bijvoorbeeld een laagje aluminiumfolie. Bij het isoleren van zolders kan deze beklede variant worden toegepast om zo een dampdichte isolatielaag te verkrijgen. De dampremmer, die aan de warme kant moet worden aangebracht, zorgt er dan voor dat er geen vochtproblemen door condensatie in het zolderdak ontstaan.

Werken met glaswol

Bij het aanbrengen van isolatie in een niet-geventileerde omgeving is het gebruik van een wegwerpmondkapje aanbevolen. Bedek de huid bij verwerking van het product. Gebruik een veiligheidsbril bij verwerking van het product boven het hoofd. Afvoer van afval volgens de plaatselijk geldende voorschriften. Maak de werkplek schoon met een stofzuiger. Het mechanisch effect van vezels in contact met de huid kan tijdelijk jeuk veroorzaken. Als jeuk optreedt, eerst afspoelen met koud water en daarna wassen. De toepassing van glaswol en steenwol leveren geen gevaar voor de gezondheid op. De IARC (International Agency for Research on Cancer) heeft glas- en steenwol, net als thee geclassificeerd als een klasse 3 stof. Dat wil zeggen niet classificeerbaar als kankerverwekkend voor de mens.[1] Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Asbest (klasse 1), houtstof (klasse 1) en dieseluitlaatgassen (klasse 1). Dat glas- en steenwol vezels niet schadelijk zijn voor de gezondheid komt mede doordat deze vezels oplossen (dit gebeurt onder andere in de longen) waardoor er geen schade kan ontstaan en er dus ook geen verhoogd risico op kanker en/of longfibrose bestaat. Asbestvezels en vezels van keramische wol beschikken niet over deze eigenschap, waardoor deze achterblijven in de longen en schade kunnen aanrichten.

Zie ook

Zie de categorie Glaswol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.