Gerrit Jan van de Waal

Gerrit Jan van de Waal (Rhenen, 5 december 1904Gouda, 5 mei 2010) was een Nederlandse dichter en verzetsstrijder.

Gerrit Jan van de Waal
Geboren5 december 1904, Rhenen
Overleden5 mei 2010, Gouda
Ook bekend alsMees
GroepLandelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers-Rijnstreek

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam Van de Waal deel aan het verzet omdat hij het onrecht dat joodse Nederlanders werd aangedaan niet kon verdragen. Onder de schuilnaam Mees beheerde hij onder meer de Rotterdamse Bank Bodegraven en zorgde voor de financiering van talloze illegale activiteiten. Vanaf 1942 nam Van de Waal als afgevaardigde van de Rijnstreek deel aan vergaderingen van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). In de loop der tijd werd hij districtleider in Rotterdam, Den Haag en de provincie Zuid-Holland. Na die oorlog werd hij rechercheur bij de Politieke Recherche Afdeling Collaboratie en hij was tot zijn 85e actief voor de Stichting 1940-1945.[1]

In augustus 1943 schreef hij een gedicht over vaderlandsliefde. Het is destijds via omwegen en mondelinge overlevering bij koningin Wilhelmina in Engeland terechtgekomen. De naam van de schrijver was op dat moment onbekend. Het gedicht sprak de koningin erg aan. Zij gebruikte het vierde couplet ervan voor een strooifolder:

Voorwaarts Vaderland! Riemen om de kin. Met God door bloed en tranen. Een schooner toekomst in, Wilhelmina.

De folder met de handgeschreven tekst en een foto van Wilhelmina is kort voor de bevrijding uitgestrooid boven Zuid-Holland.

Kroonprins Willem-Alexander bracht Van de Waal op 5 december 2009 in Gouda een bezoek om hem te feliciteren met zijn 105e verjaardag.[2] Van de Waal overleed vijf maanden later: op Bevrijdingsdag 2010.[3]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.