Gereformeerde Kerken Nederland

De Gereformeerde Kerken Nederland is de naam van een kerkverband dat op 26 november 2009 werd opgericht door enkele kerken en predikanten van de Gereformeerde kerken (vrijgemaakt) (GKV) en de Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld) (thans De Gereformeerde Kerken in Nederland, afgekort als DGK), een eerdere afsplitsing van de Gereformeerde kerken (vrijgemaakt). November 2016 telde het kerkgenootschap 7 gemeenten en 4 predikanten.

Gereformeerde Kerken Nederland
Indeling
HoofdstromingProtestantisme
RichtingGereformeerd calvinisme
Voortgekomen uitGereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld)
Aard
Locatie7 kerken in Nederland
Karakterorthodox-gereformeerd
Portaal    Christendom

Geschiedenis

De Gereformeerde Kerken Nederland zijn ontstaan uit de Gereformeerde kerken (vrijgemaakt) en de Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld). In de jaren negentig van de 20e eeuw ontstond verontrusting binnen de Gereformeerde kerken (vrijgemaakt). Deze had onder meer betrekking op de procedure rond de toelating van nieuwe liederen, de prediking van de zondagsheiliging, de procedure rondom echtscheiding en de visie op de kerk zoals die bleek uit de contacten met andere kerkgenootschappen. In 2003 splitste een groep verontruste leden zich af en vormde de Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld). Na enige tijd ontstond binnen de afgescheiden kerk opnieuw verdeeldheid en scheidden zich twee kerken af van het pas gevormde kerkverband (Hardenberg en Zwijndrecht).

Een deel van de verontrusten was in 2003 binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) gebleven, maar als gevolg van verschillende lokale conflicten, waarvan dat in Kampen-Noord de meeste publiciteit kreeg, ontstonden alsnog enkele zelfstandige gemeenten.

In november 2009 vormde de gemeente van Kampen-Noord samen met de herstelde gemeenten Hardenberg en Zwijndrecht een kerkverband. In 2010 traden gemeenten in Zwolle (vrijgemaakt) en Veenendaal (hersteld) toe. In 2011 traden gemeenten in Assen, Dalfsen en Goes, die zich van de vrijgemaakte kerk hadden afgescheiden, toe. Vanaf 2014 werden er ook bijeenkomsten gehouden in Borne (Enschede vanaf 2019), vanaf 2016 in Gorssel (tot 2019) en Amersfoort, vanaf 2017 in Harderwijk en vanaf 2019 in Apeldoorn, Zuidhorn, Den Bosch en Den Helder.

Naam

Het kerkverband noemt zich officieel Gereformeerde Kerken Nederland. Ze moeten niet verward worden met de vroegere Gereformeerde Kerken in Nederland die zijn opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland, en ook niet met de Nederlands Gereformeerde Kerken, een eerdere afsplitsing van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt).

Opvattingen

Hoewel de directe aanleiding tot verschillende scheuringen persoonlijke conflicten waren, is er toch ook sprake van inhoudelijke verschillen. Het nieuwe kerkverband is over het algemeen behoudender dan de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) en is minder tolerant tegenover opvattingen die van de traditionele vrijgemaakte kerkleer afwijken.

Schematisch overzicht

Historisch overzicht gereformeerde kerken en gemeenten
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.