Genneper Watermolen

De Genneper watermolen [1] (ook wel Gennepermolen genoemd) is een watermolen in Nederland. De molen ligt aan de Genneperweg, langs de Dommel in het stadsdeel Gestel van de gemeente Eindhoven. Ze bevindt zich in de Genneper Parken.

Genneper watermolen
De watermolen
Basisgegevens
PlaatsEindhoven-Gestel
Bouwjaarvóór 1249
Typewatermolen
Kenmerkenonderslagmolen
Rad6 m
Functiekorenmolen
Restauraties 1963
Monumentnummer 14639
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Het rad van de watermolen
Portaal    Molens

De molen is een onderslagmolen met één waterrad, gebruikt als korenmolen. Het is een rijksmonument. Eigenaar is de gemeente Eindhoven.

Naar de molen is een kanovereniging genoemd die onder andere slalomwedstrijden organiseert bij de stuw.

Vrijwillige molenaars malen weer met de molen en geven graag tekst en uitleg over de molen. De molen is open voor bezichtiging en er wordt alleen biologisch producten (graan,meel en zaden) verwerkt en verkocht. De openingstijden zijn: woensdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 16.00 .

Historie

Er zijn veel documenten bewaard gebleven over deze molen. De oudste vermelding is van 21 april 1249 n.a.v. de schenking door ene Lodderken en zijn vrouw uit 's-Hertogenbosch aan de Norbertijnerpriorij van Postel. De molen werd geheel verwoest in 1583 tijdens de Tachtigjarige Oorlog; de herbouw werd in 1587 voltooid. Het was een dwang- of banmolen.

In het verleden heeft de molen twee raderen gehad; het tweede dreef een oliemolen aan.

De molen is in november 1884 enkele malen vastgelegd door Vincent van Gogh, op werken nrs. F46, F47, F125 en F1144a. Daarop zijn twee raderen te zien.

De molen werd in 1963 met overheidssubsidie gerestaureerd; de molen is toen feitelijk voor het grootste deel herbouwd. Na een brand op 11 februari 1998 is het dak vervangen; de overkapping van het rad is daarbij ongedaan gemaakt.

Zie ook

Nabijgelegen watermolens

Stroomopwaarts vindt men de Volmolen te Waalre en stroomafwaarts vond men de Stratumse Watermolen.

Noten

  1. Als bronnen voor dit artikel werden gebruikt:

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.